fbpx
Сьогодні
Відео 16:04 29 Січ 2020

Акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання з 2021 року підвищать втричі

Народні депутати та експерти з контролю над тютюном повідомили, що акциз на тютюнові вироби для електричного нагрівання з 2021 року підвищать втричі, а також введуть податок на електронні сигарети.

Про це пише Рубрика з посиланням на пресреліз Українського центру контролю над тютюном ГО "Життя".

Експерти наголосили, що оподаткування є ефективним інструментом підвищення ціни та зменшення доступності цих пристроїв для дітей.

Ці зміни є наслідком прийнятих законопроектів №1210 та №1209-1 від 16 січня 2020 року, які серед іншого стосувалися оподаткування тютюнових виробів та нових пристроїв для куріння.

Таким чином у 2021 році, ставка акцизу на тютюнові вироби для нагрівання становитиме 1454,33 грн за 1000 штук і буде щорічно підвищуватись на 20% до 2024 року включно, досягнувши ставки 2516,54 грн за 1000 штук.

Податок на рідини для електронних сигарет встановили на рівні 3000 грн за 1 літр.

Водночас також підвищився акциз на звичайні тютюнові вироби, зокрема на сигарети, з 1 січня 2020 року на 20%.

«Споживання електронних систем доставки нікотину та тютюнових виробів для нагрівання становить небезпеку для здоров'я людей, особливо дітей, викликаючи нікотинову залежність та порушуючи роботу серцево-судинної, легеневої та нервової систем організму. Тому для зменшення куріння нових пристроїв необхідно застосовувати, як цінові, так і нецінові механізми. Тобто запроваджувати та підвищувати податки, обмежувати рекламу, регулювати вміст та робити ці небезпечні товари максимально непривабливими», – зазначив Андрій Скіпальський, генеральний директор Директорату громадського здоров'я МОЗ України.

За даними Європейського опитування учнів щодо вживання алкоголю та інших наркотичних речовин – ESPAD 2019 року, в Україні набирають популярності альтернативні способи вживання тютюну, такі як електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну. На сьогодні ці вироби знаходяться поза законом, а численні промоційні і рекламні кампанії приваблюють учнівську молодь користуватися надзвичайно шкідливими тютюновими новинками.

Електронні сигарети та їх різновиди стають все більш популярними серед молоді, половина опитаних підлітків (50,5%) хоча б один раз у житті мали досвід куріння електронних сигарет. Згідно з даними, отриманими під час дослідження ESPAD, досвід куріння електронних сигарет протягом останніх 30 днів є у кожного п'ятого (19,2%) респондента.

Про досвід використання пристроїв для нагрівання тютюну повідомили 7,4% усіх опитаних підлітків, тобто кожен 13-й школяр уже пробував курити тютюнові вироби за допомогою пристроїв для нагрівання.

Нагадаємо, що Кабмін схвалив законопроєкт, який посилить боротьбу з курінням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: