fbpx
Сьогодні
13:14 26 Січ 2020

Від теплої зими найбільше потерпають зайці, їжаки та кроти

Тепла зима – загроза для багатьох диких тварин. Якщо найближчими тижнями в Європі не випаде достатня кількість снігу, для багатьох видів це означатиме важкі часи

Разом з тим, деякі тварини лише виграють від відсутності снігу, оскільки їх витрата енергії знижується, що підвищує шанси пережити зиму, передає Рубрика з посиланням на фінську телерадіокомпанію YLE.

Лісові зайці, які "переодягнулися" з сірої літньої шубк на зимову білу, чітко виділяються на тлі сірої землі і голих гілок чагарнику в лісі. За відсутності снігу білий колір жодним чином не допомагає їм сховатися від лисиць, вовків, а також від "летючої смерті".

"Наприкінці лютого – на початку березня у зайців починається шлюбний період, і тварини часто пересуваються лісом також у денний час. Біла шуба не захищає їх від хижих птахів, таких як пугачі і орли", – коментує професор Центру дикої природи (Фінляндія) Юкка Форсман.

Відсутність снігу може стати згубним також для їжаків і кротів. Зазвичай вони спокійно сплять до весни в своїх норах, вкриті щільними сніговими заметами, але теплою зимою їх норми наповнюються вологою, що змушує тварин прокидатися від сплячки.

Промоклі їжаки виповзають з нір й вирушають на пошуки чогось їстівного, але наприкінці січня їжу у лісі знайти важко. За теплої зими їжакам загрожує голодна смерть.

Але не для всіх тварин безсніжні зими небезпечні. Так, дикі кабани і косулі відмінно уживаються в такому лісі.

"Кабани чудово почуваються, якщо їм не потрібно витрачати енергію на борсання в снігу. З їх короткими лапами пробиратися крізь замети важко, це вимагає багато енергії. Теплою зимою сил витрачається менше, а це підвищує шанси дожити до весни", – додає Форсман.

Нагадаємо, що в Канаді випала рекордна кількість снігу.

Раніше повідомлялося, що в Україні 2019 рік виявився найтеплішим за всю історію спостережень.

Також температура океану в 2019 році сягнула рекордного рівня.

Нагадаємо, в Індонезії два острови повністю пішли під воду через глобальне потепління.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: