fbpx
Сьогодні
15:27 26 Січ 2020

На Вінниччини лісівники облаштовують штучні водопої для диких тварин через безсніжну зиму

Аби полегшити мешканцям лісу пережити безсніжну зиму та вберегти їх від спраги, лісівники області почали споруджувати штучні водойми.

Про це повідомляє Вінницьке обласне управління лісового та мисливського господарства у Facebook.

У Жмеринському лісництві, де знаходиться вольєр для напіввільного утримання ланей та муфлонів, розчистили ставок. Одна його частина знаходиться на території вольєру, а інша – за межами. Окрім цього, почали споруджувати ще однієї штучну водойму, яка слугуватиме як запас води для мешканців вольєру і постачатиме вологою інших тварин лісових угідь лісництва.

«Зміни клімату, посушливе літо, відсутність оптимальної кількості опадів, знижується рівень ґрунтових вод. І це впливає негативно не лише на стан лісових культур. Адже тварини у пошуках вологи мігруватимуть із наших лісів, а в гіршому випадку – будуть гинути, не приводитимуть здорове потомство. Тому питання забезпечення водопоями диких тварин дуже важливе», – розповідає лісничий Жмеринського лісництва Сергій Горбатюк.

На Вінниччини лісівники облаштовують штучні водопої для диких тварин через безсніжну зиму

Він додає, що на проведення таких робіт господарство не отримує фінансування від держави. Тому жмеринські лісівники, як і інші, за власні кошти винаймають спеціальну техніку, яка копає ставки. Часто лісівники у посушливу пору року розвозять по угіддях воду для тварин у цистернах. Але такі заходи потребують багато затрат і не покривають питні потреби лісових мешканців.

Окрім цього, лісівники області заготовляють сіно, зернові, коренеплоди, десятки тисяч зелених кормових віників, закуповують сіль для підгодівлі мешканців лісів узимку. Також облаштовують підгодівельні майданчики і піднавіси. Державна лісова охорона держлісгопів здійснює природоохоронні рейди, в ході яких фіксує порушення правил полювання. Адже найбільш негативно на видову чисельність дикої фауни впливає браконьєрство та низька культура полювання.

Раніше повідомлялося, що від теплої зими найбільше потерпають зайці, їжаки та кроти.

Нагадаємо, що в Україні 2019 рік виявився найтеплішим за всю історію спостережень.

Також температура океану в 2019 році сягнула рекордного рівня.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: