fbpx
Сьогодні
12:04 25 Січ 2020

Уряд запустить у квітні перші "зелені аукціони" електроенергії

Кабінет міністрів України оприлюднив постанову про проведення перших аукціонів з продажу енергії, яку виробляють з відновлювальних джерел. Перші такі аукціони планують провести у квітні 2020 року.

Про це повідомляє прес-служба Міністерства енергетики та захисту довкілля України.

Там зазначають, що «зелені» аукціони мають забезпечити чесну конкуренцію серед виробників «зеленої» енергії, а також продаж такої енергії максимально прозорим та простим для інвесторів.

«Зазначена постанова дозволяє проводити «зелені аукціони» з продажу енергії, виробленої з альтернативних джерел на прозорих аукціонах через майданчик «Прозоро.Продажі», що стимулюватиме виробництво альтернативної енергії та дозволить знизити ціну на «чисту» енергію». Перші аукціони планують провести у квітні 2020 року», — повідомляють у Міненерго.

Зазначимо, що енергія, яку виробляють в Україні «зелені» електростанції (вітрові та сонячні електростанції) продається за «зеленим» тарифом, який в Україні один з найвищих у Європі. Напередодні в уряді запропонували інвесторам добровільно погодитися на зниження цього тарифу. Зелені аукціони мають поступово замінити систему виплати тарифів. На аукціонах вартість виробленої енергії залежатиме від попиту на неї, що дозволить державі зекономити кошти на підтримці альтернативної енергетики.

Довідка. Зелені тарифи — це тарифи, за якими держава виплачує власникам сонячних та вітроелектростанцій кошти за їхню електроенергію Такі тарифи є вищими за ринкову вартість електрики для того, аби стимулювати розвиток альтернативної енергетики в Україні. Високий розмір таких тарифів призвів до того, що сама електроенергія для споживачів також є дорожчою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: