fbpx
Сьогодні
10:27 25 Січ 2020

У 2021 році в Україні планують запровадити класичний суд присяжних

Вже в 2021 році в Україні може запрацювати класичний суд присяжних, для цього вже розроблено два законопроекти.

Про це повідомив заступник міністра юстиції України Олександр Банчук.

За його словами, існуючий в Україні інститут суду присяжних (до 2012 року — суд народних засідателів) спирається на радянську практику та не є судом присяжних у класичному розумінні.

«Положення Конституції в частині суду присяжних необхідно повністю реалізувати. Недостатньо лише перейменувати суд народних засідателів на суд присяжних. Необхідно чітко розділити встановлення судом присяжних питання винуватості-невинуватості та прийняття юридичних рішень професійним суддею», — пояснив Банчук.

Мін'юст вже розробив два законопроекти для запровадження реального суду присяжних. Одним вносяться зміни до закону Про судоустрій і статус суддів щодо формування списку присяжних. Другий законопроект передбачає внесення змін до Кримінального процесуального кодексу та до закону про Державний реєстр виборців.

У відомстві сподіваються, що Верховна Рада ухвалить ці законопроекти цього року і вони набудуть чинності з 2021 року.

Відповідно до пропонованих змін, суд присяжних буде здійснюватися колегією із семи присяжних. Вони засідатимуть окремо і виноситимуть не вирок, а вердикт. Для цього присяжні мають відповісти на наступні питання: чи була подія злочином, чи винен підсудний у вчиненні злочину.

Законопроектом передбачено, що присяжні будуть обиратися за списком виборців, а не на добровільній основі, як зараз. Бути присяжним буде обов'язком для громадянина, а не правом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: