fbpx
Сьогодні
Фото, відео 17:52 25 Січ 2020

На Харківщині вироблятимуть папір на енергії з лушпиння

На Зміївській паперовій фабриці, Харківська область, збудували енергетичну установку, яка вироблятиме електроенергію з лушпиння соняшника.

Про це повідомив гендиректор видавництва «Ранок» Віктор Круглов.

Емоції зашкалюють.Десять років тому я прочитав про досвід Канади, де вироблять папір, не рубаючи дерев. Наша команда…

Posted by Viktor Kruglov on Thursday, January 16, 2020

На фабриці виготовляють папір з вторсировини. Наразі підприємство відвантажує близько 1000 тонн паперу на місяць з використаної упаковки «тетрапак» з-під соків та молока.

Обладнання та технологія, яку допомогла розробити власне шведська компанія Tetra Pak, дозволяє відокремлювати в упаковці папір від пластику.

фабрика папір із вторсировини та на енергії з лушпиння

Однак виробництво потребує багато енергії. Щомісяця фабрика спалювала 200 тисяч кубометрів газу – цього вистачило б на опалення 100 тисяч квартир.

Саме тому збудували установку, яка використовуватиме відходи розташованого поруч заводу, який віджимає соняшникову олію. 15 січня здійснили тестовий запуск.

«Є інженерні недоліки, але це все виправимо. Головне, що теоретичні розрахунки правильні. Наша мета виробляти папір, зберегаючи довкілля, без вирубки лісів, без газу – реальна», – підсумував Круглов.

Видавництво «вже Ранок» друкує понад 60% книг на папері з вторсировини, що його виготовляють на Зміївській фабриці.

Завдяки фабриці Харківська область збирає до 15% використаних упаковок.

енциклопедія

Аби папір із відходів відповідав стандартам, згідно з якими білість паперу має перевищувати 70%, для відбілювання використовують технологію без використання хлору і діоксиду титану.

«Ми розробили спеціальний книжковий пухкий папір – bookpaper. Надруковані на ньому книжки менше важать і мають більш презентабельний вигляд. Нещодавно на такому папері "Ранок" випустив дитячу енциклопедію "Подорож до дивовижного світу тварин" Анни Клейборн і Брендана Кірні. Наразі ми вже маємо контракти з Польщею, Німеччиною, Австрією на постачання цього паперу», – розповідав Круглов газеті Сьогодні.

Виготовлений з вторсировини папір має білість 88%.

Круглов зазначив, що в Україні, на жаль, споживач надає перевагу яскраво-білому паперу з білістю 100%. На його думку, читати книги на надто відбіленому папері некомфортно, він ріже очі.

Тільки за грудень Зміївська паперова фабрика, що входить до корпорації «Ранок», переробила більше, ніж 400 тонн використаної упаковки Тетра Пак. Більша частина цього паперу пішла на друк книжок.А ви сортуєте?

Posted by Viktor Kruglov on Friday, January 17, 2020

А ще на Зміївській паперовій фабриці працює Музей паперу.

Музеї паперу: історія виробництва паперу, еко-технології і переробки вторсировини

Музей паперу, який розташовується на Зміївській паперовій фабриці працює вже два роки. Будинку музею вже понад 125 років і побудована вона з унікальної маркованої цегли. Музей був створений для того, щоб поділитися з суспільством знаннями про розвиток паперової галузі від давнини до сучасності, розповісти про процеси виробництва і екотехнології, використовуваних у сучасному світі та зокрема на Фабриці в Змієві.

У музеї зібрані експонати – верстати і обладнання поліграфічної та видавничої справи. Завдяки підтримці волонтерів та меценатів там накопичився великий експозиційний ряд зразків паперу і виробів з нього. Вік деяких об'єктів складає понад 200 років. Але головними музейними експонатами є унікальні верстати, на яких створювався папір на початку XX століття.

Музей бумаги на Змиевской бумажной фабрике

Музей бумаги на Змиевской бумажной фабрике

Не менш важливою складовою діяльності музею є демонстрація екологічних тенденцій поліграфічної справи. Незважаючи на те, що папір на фабриці виготовляється в основному з вторсировини, а будівля опалюється завдяки використанню альтернативного джерела енергії (соняшникове лушпиння), її суспільний меседж полягає в поширенні ідеї збереження навколишнього середовища та екологічного відношення до виробництва.

Саме це є основою діяльності музею. Зокрема, на фабриці функціонує обладнання, яке переробляє упаковки Tetra Pak і іншу вторсировину. З переробленої вторсировини виготовляють крафтовый папір і папір для книг. Зразки продукції з вторсировини зберігаються в музеї.

Музей бумаги на Змиевской бумажной фабрике

Основна цільова аудиторія – школярі України, представники освітніх та просвітницьких організацій. Для відвідувачів музею проводяться реальні і віртуальні екскурсії приміщенням музею, приміщеннями лабораторіями, де створюється екопапір і виробничими цехами.

Програма екскурсій складається з декількох складових:

  • демонстрація експозицій – верстатів, устаткування поліграфічної та видавничої справи, зразків паперу, які наочно показують еволюцію процесу виробництва паперу від найпримітивніших до сучасних високотехнологічних і екологічних способів;
  • екскурсії лабораторією, де створюються зразки екопаперу для виробництва дитячих книг і шкільних підручників;
  • віртуальні екскурсії котельні, де створюється екопаливо для опалення приміщень фабрики та музею.

Музей паперу працює для відвідувачів безкоштовно.

Музей бумаги на Змиевской бумажной фабрике

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: