fbpx
Сьогодні
Відео 18:44 24 Січ 2020

У мережі опублікували новий запис "плівок Гончарука"

У мережі з'явився новий запис із "плівок Гончарука", на якому, імовірно, прем'єр України Олексій Гончарук у вересні 2019 року обговорював, як "продати" МВФ непопулярне підвищення цін на газ для населення.

Запис розмови, в якій, крім Гончарука, взяли участь міністр енергетики Олексій Оржель, голова Мінрегіону Альона Бабак, міністр економіки Тимофій Милованов, заступник міністра фінансів Василь Шкурак і глава "Нафтогазу" Андрій Коболєв, з'явився на Youtube-каналі "СТЕНОГРАМА НАРАДИ".

Запис триває 8 хвилин і має часті "склеювання". При цьому на початку, до того, як на нараду щодо газу прийшов Гончарук, присутні обговорювали тему приватизації. Однак із розмови важко зрозуміти, про які підприємства йдеться.

У якийсь момент Милованов запитав: "А хто керує цим збіговиськом?". Дізнавшись, що за відсутності Гончарука головним є він, міністр економіки оголосив перерву.

Після паузи розмова звернула на тему газу і що буде з цінами, якщо їх перестати стримувати. Міністр енергетики Оржель заявив, що якщо в Україні через скасування ПСО (покладання спеціальних обов'язків) злетять ціни на газ, то це вдарить по постачальниках тепла. "Якщо буде підвищення цін на газ, то ми навіть не зможемо закласти цей тариф для постачальників тепла. Постачальники згенерують борги", – сказав Оржель.

Він запропонував переконати МВФ відкласти відмову від ПСО вже після завершення опалювального сезону.

"Цього не буде. Вони на це не підуть. Треба обґрунтувати це якоюсь логікою", – відповів на це Гончарук.

Чиновники обговорювали. що попит на дорогий газ (після скасування ПСО) стане "неплатоспроможним" і керівництво навіть великих міст (Києва, Харкова, Одеси, Дніпра) на нього не погодиться. Голова "Нафтогазу" Коболєв запропонував іншу схему – щоб міста купували газ наперед за рахунок поворотної фінансової допомоги.

На це міністр Бабак відповіла, що доведеться змінювати Бюджетний кодекс і брати гроші на цю схему з бюджету розвитку. Тоді як витрати на газ – це витрати споживання, а не розвитку.

"Вони нічого не зекономлять. Вони все втратять. Заощадить держава на субсидіях, але не місцеве самоврядування. Це ресурс місцевого самоврядування на розвиток, яким ви проавансуєте витрати споживання", – сказала Бабак.

Далі в ході розмови Гончарук засумнівався, що МВФ погодиться на такі маніпуляції з Бюджетним кодексом. "Дуже проста історія. Розповідають казки. Але якби ти був на їхньому місці, то сказав би "товариші папуаси", – спрогнозував дії МВФ Гончарук.

15 січня на YouTube-каналі Як обдурити президента був опублікований аудіозапис з нібито розмовою Гончарука із заступником глави НБУ Катериною Рожковою і міністром фінансів Оксаною Маркаровою про курс долара і економічні питання перед зустріччю з президентом Володимиром Зеленським.

На аудіозаписі людина з голосом, схожим на Гончарука, говорить про те, що у президента дуже примітивне розуміння економічних процесів.

За даними ЗМІ, після публікації цього аудіозапису на засіданні фракції "Слуга народу" сталася сварка. Депутати обурилися висловлюваннями нібито Гончарука, а деякі запропонували висловити недовіру голові уряду.

17 січня Гончарук написав заяву про відставку.

Також Гончарук розповів, чому відмовився коментувати записи з наради.

Зеленський дав Гончаруку шанс і поставив завдання перед урядом.

Нагадаємо, що Зеленський вимагає від правоохоронців за два тижні встановити причетних до запису розмов Гончарука.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: