fbpx
Сьогодні
16:14 22 Січ 2020

Верховний суд дозволив Коломойському не погашати частину боргу перед Нацбанком

Фото Reuters

Верховний суд відхилив касаційну скаргу Національного банку України на рішення судів попередніх інстанцій щодо стягнення з компанії "Гаджибей" Ігоря Коломойського іпотеки у рахунок погашення кредитів рефінансування, виданих ПриватБанку до його націоналізації і за якими компанія Коломойського стала поручителем.

Як повідомили у прес-службі Нацбанку, таке рішення Верховного суду порушує права НБУ як кредитора.

"Національний банк наділений правом як списувати кошти з рахунків банків-боржників, так і звертати стягнення на заставлене майно з фінансових та майнових поручителів. Таке право є переважним і безумовним щодо задоволення кредиторських вимог Національного банку за наданими кредитами рефінансування, за якими настав строк погашення", — пояснюють у Нацбанку.

Там нагадують, що сам Верховний суд раніше вже неодноразово підтверджував право Нацбанку стягувати борги за наданими кредитами як із банку-боржника, так і з поручителів.

"Ми не погоджуємося з рішенням Верховного Суду та переконані, що воно суперечить нормам чинного законодавства. Таке рішення створює ризик, коли ексвласники ПриватБанку зможуть уникнути відповідальності за невиконання взятих на себе зобов'язань", — повідомив начальник управління претензійно-позовної роботи Юридичного департаменту НБУ Віктор Григорчук.

У Нацбанку нагадують, що наразі борг ПриватБанку за кредитами рефінансування складає близько 7,6 мільярда гривень. Для погашення цього боргу Нацбанку подав 148 позовів проти поручителів за цими кредитами з метою стягнення цієї заборгованості, яка виникла ще перед націоналізацією банку у 2016 році. НБУ вже виграв 24 позови на стягнення 1,36 мільярда гривень.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: