fbpx
Сьогодні
13:20 22 Січ 2020

Ми чекаємо на отримання трирічної програми від МВФ найближчим часом, - Гончарук

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявляє, що Україна найближчим часом чекає на отримання трирічної програми від Міжнародного валютного фонду (МВФ).

"Найближчим часом ми чекаємо на отримання трирічної програми від МВФ, і ми вже погоджуємо ключові умови", – сказав Гончарук в інтерв'ю в спеціальному випуску The Report Company в співпраці з Newsweek.

Прем'єр зазначив, що не може оприлюднити деталі програми до того, як її буде оголошено.

"Проте я вважаю, що програма може містити пункт про зменшення адміністративного тиску на енергетичних ринках, тому ми можемо очікувати подальшої лібералізації в цій сфері", – сказав Гончарук.

На думку прем'єра, макроекономічну стабільність може забезпечити Національний банк як незалежний фінансовий регулятор, а підтримка незалежності цього інституту може бути важливою частиною програми МВФ.

"Є також важливі елементи банківського сектору, які можна проглянути. Однією з особливостей сектору є те, що нині надто великий відсоток державних банків, тому наявність якісного корпоративного управління в цих банках під великим знаком питання. Ми маємо запровадити хороше корпоративне управління, щоб запобігти втручанням політиків у діяльність фінансового сектору через ці великі державні банки", – заявив він.

Важливим питанням, за словами глави уряду, також є незаконне збагачення.

"В жодному разі не можна закривати очі на корупцію. Окрім цього, драйверами змін економічної системи є земельна реформа, приватизація та інструменти державного приватного партнерства. У рамках цього є точки росту, які можуть бути відображені в новій програмі", – констатував Гончарук.

Наразі Гончарук перебуває у Давосі, де також запланована зустріч міністерки фінансів Оксани Маркарової та президента України Володимира Зеленського з директоркою-розпорядницею МВФ Кристаліною Георгієвою.

Водночас зазначимо, що остаточне рішення про затвердження нової кредитної програми МВФ має ухвалити Рада директорів Фонду. Відповідне засідання може відбутися у лютому 2020 року.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: