fbpx
Сьогодні
19:50 21 Січ 2020

На Рівненщині намагалися задушити активістку, яка протестувала проти корупції в лікарні

Фото ZMINA

У Вараші Рівненської області невідомий вдерся у квартиру активістки Ольги Кравчук, яка протестувала проти корупції в місцевій лікарні, душив її та погрожував.

Про це потерпіла розповіла виданню ZMINA.

Невідомий чоловік вдерся до квартири дівчини 18 січня, коли та поверталася додому з дитиною.

"У суботу я поверталася від свекрухи зі своєю дворічною дитиною. Коли зачиняла двері квартири, ззаду на мене напав невідомий, різко відкрив двері та взяв за горло. Водночас він кричав: "У тебе година, щоб видалити групу у вайбері, – інакше я повернуся!" Моя дитина почала плакати, і він пішов", – розповіла вона.

Рік тому, як повідомила Кравчук, вона зіткнулася з корупцією і непрофесійним ставленням у лікарні Вараша. Після цього вона створила групу у вайбері, де обговорювала ці проблеми з небайдужими мешканцями міста, місцевими депутатами та викладала документи. За словами активістки, у лікарні від пацієнтів вимагали купувати бинти, шприци, засоби для миття туалету, вимагали гроші за надання послуг, які мали бути безкоштовними.

Кравчук скаржилася на гарячу лінію МОЗ та домоглася створення робочої групи за розпорядженням міського голови Вараша, яка ініціювала перевірку цільового використання місцевих коштів з боку Державного закладу "Спеціалізована медико-санітарна частина №3 Міністерства охорони здоров'я України" в період 2015–2019 років. Перевірка показала, що видаткові накладні щодо забезпечення лікарні не відповідають залишкам на складі.

Після нападу потерпіла звернулася до поліції. Також Кравчук додала, що під впливом погроз і нападу вона видалила групу у вайбері і припинить вести антикорупційну діяльність, бо боїться за дитину.

Цікаво, що за два дні до нападу на Кравчук до Рівного з офіційним візитом приїхала міністерка охорони здоров'я Зоряна Скалецька. Вона обговорювала з працівниками галузі готовність до другого етапу реформування медичної сфери, який має розпочатися з 1 квітня 2020 року. До цього часу медичні заклади області повинні виконати перелік вимог, серед яких – перетворення на комунальні некомерційні підприємства.

Нагадаємо, що 20 січня Офіс генпрокурора повідомив про обшуки у Херсоні пов'язані з припиненням діяльності злочинної організації. Керівником банди, за версією правоохоронців, був Павловський. Зловмисники під його керівництвом "вчиняли в регіоні насильство над особами та підпали чужого майна".

Крім того, правоохоронці проводили обшуки "з метою відшукування додаткових доказів у кримінальному провадженні за фактом нападу на громадську активістку Гандзюк". Обшуки провели у голови Херсонської облради Владислава Мангера, ексголови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, його заступника Євгена Рищука та інших осіб у справі про вбивство Гандзюк.

Пізніше Рябошапка розповів про проведені 35 обшуків на Херсонщині та 9 оголошених підозр.

При цьому, суд взяв Павловського під варту за іншою підозрою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: