fbpx
Сьогодні
22:28 19 Січ 2020

В ООН заявили про найнижчі за 10 років темпи зростання світової економіки

Фото Reuters

Організація Об'єднаних Націй зафіксувала найнижчі за останні 10 років темпи зростання світової економіки.

Про це повідомляє Укрінформ.

Про це йдеться у звіті ООН "Всесвітня економічна ситуація та перспективи 2020 року", оприлюдненому у штаб-квартирі ООН у Нью-Йорку.

Торік, за даними звіту, зростання становило 2,3%.

"Однак у світі може спостерігатися невелике пожвавлення економічної активності у 2020 році зі зростанням на 2,5%. Але загострення відносин у торговельній сфері, фінансові потрясіння чи ескалація геополітичної напруженості можуть зірвати відновлення зростання", – сказав, презентуючи звіт, головний економіст ООН, помічник Генсека ООН з економічного розвитку Елліот Харріс.

За його словами, за несприятливого сценарію світове зростання впаде до 1,8%. Тривала слабкість глобальної економічної активності може обумовити значні перешкоди для сталого розвитку, зокрема для подолання бідності та створення належних робочих місць.

Водночас, як йдеться у звіті, нерівність та поглиблення кліматичної кризи підживлюють невдоволення в багатьох частинах світу.

У США, з огляду на політичну невизначеність, недостатню ділову впевненість та ослаблення фіскального стимулювання, очікується скорочення зростання ВВП з 2,2% у 2019 році до 1,7% у 2020-му.

У ЄС виробництво, як і раніше, стримуватиметься глобальною невизначеністю, але частково це компенсуватиметься стійким зростанням приватного споживання, що дасть змогу дещо збільшити зростання ВВП з 1,4% у 2019 році до 1,6% цього року.

Відповідно до звіту, найшвидшими темпами розвиватимуться країни Східної Азії, які слугуватимуть найвагомішим джерелом глобального зростання. У Китаї прогнозується поступове уповільнення зростання ВВП з 6,1% у 2019 році до 6% у 2020-му та 5,9% – у 2021 році. Очікується також деяке зростання економіки у великих країнах, що розвиваються, зокрема Бразилії, Індії, Мексиці та Туреччині.

Економічний спад очікується у Венесуелі, Аргентині, Еквадорі, Намібії, Анголі, Замбії, Судані, Ірані, Омані.

В Україні експерти прогнозують зростання від 2 до 5% на душу населення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: