fbpx
Сьогодні
23:55 19 Січ 2020

Біля будинку батьків Зеленського осквернили пам’ятник жертвам Голокосту, а Президент розповів про єврейське коріння та поїздку до Ізраїлю

Фото The Times of Israel

На цьому тижні, 22-23 січня президент України Володимир Зеленський відвідає Ізраїль, щоб бути присутнім на церемонії, присвяченій 75-й річниці визволення Освенцима.

Про це він заявив в інтерв'ю The Times of Israel.

"Найважливіше для кожної країни вшанувати пам'ять жертв Голокосту. Дуже важливо тут бути, незалежно від того, чи будемо ми (лідери країн – ред.) виступати з промовою чи ні. Особисто для мене не має значення, чи дали мені слово. Але так багато людей, які загинули в цій трагедії (Голокосту – ред.), були українськими євреями – починаючи з Бабиного Яру, де були страчені 150 тис. українських євреїв", – заявив Зеленський.

Він нагадав, що за статистикою, кожен четвертий з євреїв, загиблих під час Голокосту, був українцем. Тому, наголосив Зеленський, для українців дуже важливо вшанувати пам'ять жертв цієї трагедії.

"Тому я думаю, що було б справедливо, щоб президент України виступив з промовою. Я знаю, що у ізраїльської сторони інший формат; нас не запросили виступати з промовою. Але в будь-якому випадку я буду присутнім на цій церемонії", – зазначив глава української держави.

Світовий форум пам'яті жертв Голокосту відбудеться 22-23 січня в Єрусалимі. Захід буде присвячений 75-й річниці звільнення нацистського концтабору Освенцим.

Зазначимо, що Зеленський вважає, що в Україні наразі найнижчий рівень антисемітизму серед країн Європи.

"Звичайно, в Україні, як і скрізь у світі, зараз, як і в минулому, є відсоток людей, для яких не існує нікого, крім своєї нації. Те ж саме відбувалося під час Другої світової війни і під час окупації фашистською Німеччиною України. Таке ж складне ставлення було продемонстровано єврейського народу в радянський час. Ми все це знаємо. Але зараз ми також прекрасно знаємо, що в Україні найнижчий рівень антисемітизму", – заявив Зеленський.

Як підкріплення своєї аргументації український президент нагадав дані опитування Pew Research Center в 2018 році, згідно з яким Україна була віднесена до категорії країн Європи з самим низьким рівнем антисемітизму.

Крім того, Зеленський нагадав, що під час Другої світової війни, у Франції, Польщі, Німеччини, Білорусії, Україні були люди, що рятували євреїв від нацистів. При цьому він також визнав той факт, що в ті часи були ті, хто співпрацював з нацистами.

Також Зеленський розповів в інтерв'ю про свою сім'ю і єврейське коріння.

Зеленський розповів, що з боку батька, його дід і три брати були на фронті в Червоній Армії на Другій світовій війні, і тільки дід повернувся. Його бабуся жила в Кривому Розі, який був окупований фашистами.

"Вони вбили всіх, хто лишився з євреїв. Вона поїхала в евакуацію в Алмати, Казахстан. Багато людей втікали туди. Вона вчилася там. Вона вчитель. Після Другої світової війни вона повернулася. Ось де я народився", — розповів Зеленський.

Він сказав, що його сім'я була неортодоксальна.

"Звичайна радянська єврейська сім'я. Більшість єврейських сімей у Радянському Союзі не були релігійними. Ви знаєте, що релігії в Радянській державі як такої не було", — зазначив президент.

Тим часом стало відомо, що у Кривому Розі Дніпропетровської області невідомі осквернили пам'ятник жертвам Голокосту.

Невідомі замалювали червоною фарбою текст на пам'ятнику.

За даним фактом поліція відкрила кримінальне провадження за ст. 194 Кримінального кодексу України (умисне знищення або пошкодження майна).

кривий ріг голокост

Посол Ізраїлю в Україні Джоел Ліон зауважив, що пам'ятник розташований біля будинку, де проживають батьки президента Володимира Зеленського.

"За кілька днів до вшанування Міжнародного дня пам'яті жертв Голокосту пам'ятник жертвам Голокосту в Кривому Розі, що неподалік від дому батьків президента Володимира Зеленського, був пошкоджений вандалами. Сподіваюся, правосуддя візьме гору", — заявив він.

Посол закликав міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова та Національну поліції розслідувати акт вандалізму.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: