fbpx
Сьогодні
23:58 17 Січ 2020

ЄС може змусити Apple відмовитися від роз’єму Lightning задля екології

Члени Європейського парламенту планують винести на голосування постанову, якою зобов'яжуть Європейську комісію впровадити єдиний стандарт зарядного пристрою на всіх ґаджетах

Як зазначає BBC, це означає, що Apple доведеться відмовитися від свого роз'єму Lightning, який використовується на iPhone – принаймні в країнах ЄС.

Журналісти припускають, що компанія може або обрати USB Type-C, який нині використовується на деяких пристроях Android, або повністю перейти на метод безпровідної зарядки.

У ЄС такий крок пояснюють необхідністю скоротити кількість відходів від застарілих кабелів зарядних пристроїв, які, за оцінками, щороку становлять понад 51 тис. тонн.

"Це (кабелі від уживаних зарядних пристроїв – ред.) приносить надзвичайну шкоду довкіллю. Єдиний зарядний пристрій має підходити для всіх мобільних телефонів, планшетів, електронних книг та інших ґаджетів", – вважає член Європарламенту Алекс Аґіус Саліба.

Lightning

Попри те, що дата голосування й деталі резолюції європарламентарів ще не відомі, Apple уже заявила, що пропоновані зміни негативно вплинуть на споживачів і перешкоджатимуть інноваціям.

У 2009 році на ринку існувало понад 30 різних стандартів зарядних пристроїв. Потім того ж року Apple разом із 10 іншими великими технологічними компаніями підписала меморандум про взаєморозуміння, яким зобов'язувалася перевести свої зарядні пристрої на стандарт, сумісний із micro-USB. Утім Apple скористався можливістю обійти це зобов'язання шляхом створення адаптера.

Усі сучасні ґаджети використовують один із трьох стандартів зарядного пристрою: micro-USB, USB Type-C і Lightning.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: