Законопроєкт про медіа може заборонити анонімні Telegram-канали

Новий законопроєкт про медіа, розробкою якого продовжують займатися депутати фракції "Слуга народу", може передбачати норму, яка наказує розкривати власників медіа, в тому числі Telegram-каналів.

Депутати на даному етапі продовжують розробляти цей законопроєкт, хоча його попередній варіант уже показували в ЗМІ, передає AIN.UA.

У той же час заступниця голови фракції "Слуги народу" Євгенія Кравчук в недавньому інтерв'ю прокоментувала норму щодо заборони анонімних Telegram-каналів.

Вона пояснила, що ця норма передбачає, що у кожного Telegram-каналу, який продукує певний суспільно важливий контент, повинна бути конкретна відкрита інформація про власника.

Згідно з нормами законопроєкту, окремі Telegram-канали будуть прирівнюватися до медіа, і відповідно, повинні будуть розкривати структуру власності.

"Якщо це Telegram-канал "Вася Пупкін", то треба розуміти, що цим каналом, його власником є, умовно кажучи, Василь Іваненко. За законодавством, органом, який може звертатися до медіа, буде Нацрада з питань телебачення і радіомовлення, але у нього будуть більш розширені повноваження", – пояснила депутатка.

Таку ідею "слуг" підтримують окремі автори, які ведуть власні Telegram-канали.

Наприклад, засновниця Telegram-каналу "Вітер дме" і співавторка каналу Digital Masons каже, що така законодавча норма – правильна ідея, оскільки Telegram-канали стали одним з інструментів впливу на політичну ситуацію в країні. Вона нагадала, що в Telegram з'явилися десятки і навіть сотні Telegram-каналів суспільно-політичного характеру, в яких охоплення одного поста досягає 70 – 120 тисяч користувачів. При цьому, часто в них публікується інформація без першоджерел, іноді фейки. Щоб реально вести і розкручувати такі канали, за її словами, потрібні значні фінансові вливання, що обраховуються тисячами, а часом і десятками тисяч доларів. Але при цьому ніякої інформації про те, хто є власником такого Telegram-каналу, або хто його спонсорує – немає.

Також відомо, що якщо з Facebook можна домовитися про блокування сторінок, що поширюють неправдиву інформацію, то у випадку з Telegram це поки неможливо.

У "Слузі народу" пропонують виписувати штрафи, пред'являючи їх адміністрації Telegram, якщо там не будуть слідувати нормі українського законодавства, дозволяючи реєструвати анонімні Telegram-канали. Але в той же час в політсилі не впевнені, що їх звернення до адміністрації месенджера будуть почуті і виконані.

На думку юристки громадської організації "Лабораторія цифрової безпеки" Віти Володовської, в законопроєкті мова йде не про безпосередній обов'язок розкривати власника каналу, а про випадки, коли за такою інформацією звертаються органи державної влади. Вона зазначила, що новий законопроєкт про медіа в нинішній редакції містить досить широке визначення "онлайн-медіа", до якого дійсно можна віднести Telegram-канали, які займаються медіа-діяльністю.

Для онлайн-медіа законопроєкт передбачає обов'язкове оприлюднення і регулярне оновлювання на сайті (або в онлайн-профілі) певних даних, що свідчать про прозорість: офіційна назва, контакти (адреса, телефон, електронна пошта), а також ідентифікатор онлайн-медіа в реєстрі, якщо воно зареєстроване.

При цьому, реєстрація для онлайн-медіа, як і раніше, залишається добровільною, тобто це ні до чого не зобов'язує фактичного власника Telegram-каналу на законодавчому рівні.

Стежити за публікаціями в Telegram-каналах буде Національна рада з питань телебачення і радіомовлення, який і буде, як регулятор, вживати відповідних заходів.

"У той же час, Нацрада отримує повноваження розкривати таку інформацію практично в будь-який час. Відповідно до міжнародних стандартів, анонімність є гарантією свободи вираження поглядів. Позбавлення цього права може бути виправданим лише в обгрунтованих випадках. Наприклад, якщо особа поширює незаконний контент: заклики до насильства, порушення територіальної цілісності, іншу інформацію, яка загрожує життю і здоров'ю людей, і т.д.", – каже Володовська.

На її думку, законопроектом важливо звузити повноваження Нацради з отримання такої інформації, надавши обґрунтовані та вичерпні підстави, які відповідають міжнародним принципам.

Свіжі дописи

  • Новини

Зеленський окреслив нагальні пріоритети: позиції на фронті, захист людей і громад, зрив будь-яких спроб наступу росіян

Президент України Володимир Зеленський окреслив нагальні пріоритети: позиції на фронті, фізичний захист людей і громад,… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Російські окупанти прорвалися до Красногорівки, але ЗСУ заблокували штурмові групи ворога, – ОСУВ “Хортиця”

Штурмові групи російської армії змогли прорватися до Красногорівки, що на Авдіївському напрямку у Донецькій області.… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Зеленський заслухав доповіді міністра оборони та головнокомандувача ЗСУ про ситуацію на фронті

Президент України Володимир Зеленський сьогодні 8 травня заслухав доповідь міністра оборони України Рустема Умєрова та звіт головнокомандувача… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Це “божевільна місія”: Угорщина виступила проти створення фонду НАТО на €100 млрд для України

Угорщина не братиме участі у фонді НАТО для України на 100 млрд євро, який запропонував створити генсек… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

В Індії затримали чотирьох людей: намагалися вербувати найманців для війни проти України

Правоохоронці Індії заарештували чотирьох людей, які займалися вербуванням найманців для відправки їх на війну проти… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024
  • Новини

Остін: Наразі зарано говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування, на це потрібен час

Наразі "надто рано" говорити про ефект на полі бою від наданого Україні фінансування військової допомоги… Читати більше

Wednesday May 8th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.