fbpx
Сьогодні
14:28 16 Січ 2020

Як правильно висадити новорічну живу ялинку в горщику

Доля новорічної ялинки – не на смітнику, а у сквері!

Після новорічних свят ті, хто обрав живу ялинку у горщику, має її посадити у землю. Звичайно, ялинка може ще деякий час провести в контейнері, на вулиці, але тоді слід утеплити горщик, сіном наприклад.

Чи можна ялинку в горщику використовувати в приміщення кілька років поспіль?

У ялинки поверхнева коренева система, і як правило у контейнері, в який вона висаджується з часом їй стає тісно. Для того щоб рослина жила та розвивалася найкращим буде пересадити її у відкритий грунт.

У Центрі альтернативного озеленення Києва дали поради, як правильно висадити ялинку в грунт:

🌲 За першої ж можливості дерева потрібно пересадити в грунт, але не пізніше березня. Якщо не встигнете, то краще вже залишити в контейнері до найближчої осені чи відкласти пересаджування на наступний рік. Догляд за деревом у контейнері аналогічний тому, що й за висадженим у відкритий грунт.

🌲 Місце для висаджування дерева потрібно обрати з урахуванням підземних трубопроводів, прокладених комунікації, віддалено від доріг, тротуарів та будівель. Якщо ялині у Вас сподобається, вона ростиме досить швидко і двадцятиметрове дерево може завдати клопоту.

🌲 Смерека більш вибаглива до родючості та вологості грунту, ніж сосна. Тому, якщо у Вас бідні піщані ґрунти, доведеться викопати лунку більшою за розмір контейнера та заповнити його чорноземом. В будь-якому випадку копайте яму не меншу 60 см. в діаметрі. Глибина не так важлива (але не менше 30 см.), хіба що знову ж таки на піщаних грунтах доведеться на дно кинути суглинків, щоб запобігти просочуванню поливної води у нижні «горизонти».

🌲 Дуже важливо, щоб коренева шийка не була заглиблена. Верхні корені мають бути на глибині не більше 5 см. нижче поверхні ґрунту, але й не стирчати з-під землі. Мішковину, в котру загорнутий ком з коренем можна і не знімати, але потрібно переконатися, що між оболонкою і комом немає порожнин. В будь-якому випадку необхідно щільно втрамбувати ґрунт – витиснути повітря. Навколо стовбура потрібно насипати вал, щоб зручно було в подальшому ялинку поливати. Замульчувати.

🌲 Після того, як дерево пересадили, його необхідно зафіксувати. Це зручно зробити за допомогою 3-4 розтяжок. Робиться це для того, щоб вітер не розгойдував ялинку – інакше корінь також буде рухатися і вкорінитися (прижитися на новому місці) дереву буде дуже складно. Не забудьте обмотати місце фіксації до стовбура якоюсь ганчіркою, щоб не пошкодити кору.

🌲 Рясно полити дерево. Мінімум 3 відра води Ви маєте влити, щоб, по-перше, забезпечити дерево вологою, а по-друге витиснути із порожнин ґрунту зайве повітря. Вода дуже необхідна рослинам і взимку.

🌲 До кінця лютого обрізати, вкоротити всі минулорічні гілочки (пагони) ялинки приблизно наполовину. Окрім центрального вертикального. При викопуванні дерев більша частина кореневої системи залишилась на плантації, тому ми маємо збалансувати підземну і надземну частини рослини, інакше корінь не зможе забезпечити верхню частину вологою та поживними речовинами, дерево загине. Ялина прекрасно перенесе обрізування. Придивіться до гілочок – на кожній є багато брунечок, із котрих виростуть гілочки і ялина буде ще пухнастішою. При обрізування пильнуйте – на пагоні має залишитися 2-3 брунечки. Проте з соснами так не можна, – там доведеться зрізати 2-3 яруси нижніх гілок.

🌲 Наприкінці березня пролити дерева розчинами стимуляторів коренеутворення. Рекомендуємо препарат Radifarm. Потрібно вилити під кожне дерево відро розчину (25 мл. концентрату).

🌲 На початку квітня підживити дерева добривами з максимальним вмістом фосфору. Це допоможе нарощуванню кореневої системи. В травні можна дати більше азоту. Червень-липень – збалансовані добрива, з однаковим вмістом макроелементів. Починаючи з серпня виключити із раціону азот, давати більше калію та фосфору.

🌲 Ялини, дугласії та ялиці влітку поливати щодня! Сосни можна не так часто – тричі чи двічі на тиждень.

Нагадаємо, у Києві кожен охочий зможе отримати 20 безкоштовних саджанців для озеленення міста.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: