fbpx
Сьогодні
17:15 15 Січ 2020

Кандидат в мери Києва повинен внести заставу у понад 4 млн грн: це більше ніж застава президента

За новим виборчим кодексом, кандидат на посаду міського голову Києва повинен внести заставу у понад 4 мільйони гривень. А кандидат в президенти близько 3 мільйонів гривень.

Про це повідомив рух "ЧЕСНО".

Також грошову заставу у понад 4 мільйони гривень мають внести партії, що балотуватимуться у Київраду. Зазначається, що у 2015 році партія, коли реєструвала список кандидатів у столиці, мала заплатити трохи більше, ніж 100 000 гривень.

У Харкові кандидат на посаду міського голову має внести заставу у 1,9 мільйона гривень, у Дніпрі та Одесі — 1,3 мільйона. Найменше доведеться заплатити кандидатам в Ужгороді та Мелітополі — 170 тисяч гривень.

"Якщо для президентських і парламентських виборів законотворці розраховували розмір застави спираючись виключно на кількість мінімальних зарплат, то у випадку місцевих виборів розмір застави залежить від кількості зареєстрованих виборців. Таким чином у виборчому кодексі застосований різний підхід для формування розміру застави, що суперечить духу Виборчого кодексу", — вважають експерти.

Один зі співавторів правки про розрахунок застави Олександр Черненко пояснив, що таким чином депутати хотіли убезпечити вибори від технічних кандидатів.

"Якщо ви маєте шанс вийти та перемогти, то ці гроші ви не викидаєте, а повернете. Це було, щоб убезпечитися від технічних кандидатів. Два мільйони для мера Харкова — це цілком реалістична і придатна сума. Для кандидатів в раду — це ж не для одного, а для списку вона теж нормальна", — сказав Черненко.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: