fbpx
Сьогодні
18:16 14 Січ 2020

Порошенко заявив, що позиція Ради щодо авіакатастрофи літака МАУ має бути ширшою

Позиція Верховної Ради щодо розслідування трагедії з українським літаком, якого було збито в Ірані, має бути ширшою, аніж ритуальне висловлення співчуття чи констатація явки з повинною з боку іранської влади.

Про це з трибуни Верховної Ради заявив експрезидент України, лідер партії "Європейська Солідарність" Петро Порошенко, пише Еспресо.

Позиція Верховної Ради щодо розслідування трагедії з українським літаком, якого було збито в Ірані, має бути ширшою, аніж ритуальне висловлення співчуття чи констатація явки з повинною з боку іранської влади. Український парламент має наполягати на повномасштабному міжнародному розслідуванні, яке дасть відповіді на всі питання про причини і фігурантів цього злочину. Саме тому фракція ЄС запропонувала свій проект Постанови щодо цієї трагедії.

"Предмет нашої заяви ширше ніж розслідування катастрофи. Йдеться про роль і місце України в сучасному світі. Про наші стосунки з ключовими західними партнерами. Про наші взаємини з Російською Федерацією. Про те, як вітчизняна дипломатія здатна ці інтереси захищати. Про те, як функціонує система безпеки в країні, і які висновки треба зробити із того збою, який вона продемонструвала останніми тижнями", – наголосив Порошенко.

Він також провів паралель з тим, як повела себе іранська влада – і Кремль після збиття літака малазійських авіаліній МН17.

"Так, Іран повівся порядніше, ніж Москва, яка вбила сотні людей і цинічно заперечує свою відповідальність і свою провину вже шостий рік. Але явка з повинною теж не позбавляє від покарання. Той, хто російською ракетою збив український літак, повинен понести міжнародно-правову відповідальність. Для цього замало визнання з боку Ірану. Для цього треба знайти і довести відповіді на важливі питання. Не лише хто натиснув кнопку "пуск" на ракеті. Хто був в бойовому розрахунку – іранці чи іноземні інструктори? Хто і чому віддав наказ? Чийого виробництва була зброя?", – зазначив Порошенко.

"Зізнання Ірану це не фінал трагічної історії. Це початок тривалого розслідування і відповідальності. Йдеться не лише про грошові компенсації родинам загиблих. Йдеться про честь і гідність нашої з вами держави України. Цей процес, як вчить досвід МН17 – процес важкий і тривалий. Там можуть траплятися прикрі несподіванки: як-от рішення видати Росії ключового свідка у доведенні злочину Російської Федерації. Мова йде про Цемаха", – нагадав Порошенко про видачу нинішньою владою ключового свідка у справі МН17.

Він наголосив, що заява парламенту всім своїм змістом має демонструвати сильну українську позицію – і влади, і опозиції.

Раніше Рада схвалила заяву про відповідальність Ірану за збиття літака МАУ.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна вимагатиме компенсацій.

Раніше у мережі виклали відео трагедії.

У цій катастрофі світ втратив 176 людей: 167 пасажирів та 9 членів екіпажу. Усвідомити це важко і боляче. Саме тому ділимося з вами тим, де шукати підтримки у важкий час, і як підтримати тих, по кому вдарила трагедія.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: