fbpx
Сьогодні
13:27 14 Січ 2020

Після обміну звільнені українці почали свідчити про злочини бойовиків на Донбасі

Українські правоохоронці розпочали проведення слідчих дій з українцями, які повернулись з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей під час обміну 29 грудня 2019 року.

Слідчі Офісу генерального прокурора та Служби безпеки України збирають інформацію про злочини російських військових та їхніх колаборантів у Донбасі.

Допити потерпілих проводяться у лікарнях, де вони відновлюються та лікуються після "конвеєрів" і "підвалів" бойовиків.

"Слідчі дії планується провести з усіма 76 звільненими з полону особами у якомога стислі строки без шкоди процесу їх фізичного та емоційного відновлення", – повідомляє пресслужба прокуратури.

На сьогодні вже задокументовано нові докази грубого порушення терористами підконтрольних Росії угруповань "Л-ДНР" норм міжнародного гуманітарного права: звільнені українці свідчать про катування, фізичне насильство та нелюдське поводження з полоненими.

Такі дії в українському законодавстві кваліфікуються за статтею 438 Кримінального кодексу – порушення законів та звичаїв війни. І караються позбавленням волі на строк від 7 до 15 років або довічним ув'язненням.

Свідчення звільнених також стануть підґрунтям для позовів України проти РФ у міжнародних судових інстанціях, аби злочинці були покарані не лише на національному, а й на міжнародному рівні.

У прокуратурі закликали усіх, кому відомо про факти порушення норм міжнародного гуманітарного права, прав і свобод людини в ОРДЛО, звертатися до Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту Офісу генпрокурора, зокрема в електронному вигляді.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: