fbpx
Сьогодні
14:27 13 Січ 2020

Геращенко обурена, що президент України не коментує роль Росії в авіакатастрофі

Співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко звинуватила команду президента Володимира Зеленського у неналежній реакції на катастрофу літака "Міжнародних авіаліній України" в Ірані.

Про це заявила Геращенко на погоджувальній раді Верховної Ради.

"Перший, по суті, серйозний зовнішньополітичний виклик показав повну деградацію державних інститутів управління. Уся влада, усі "слуги" відправилися на відпочинок. Народ залишили на Мендель, яка єдина подавала ознаки життя у Фейсбуці. Коли треба було вже працювати штабу відповідному, силовий блок, профільні міністри, найвище керівництво держави кілька днів не могли зібратися на відповідні засідання (насправді, день).

Виникає багато запитань, хто саме дав директиви і хто понесе відповідальність за те, що посольство у своєму офіційному повідомленні повністю виключило версію теракту, відразу сформувавши неправильно позицію української сторони у цій трагедії.

Усе це показує повну безвідповідальність у ключових для влади питаннях безпеки і зовнішньої політики. Навіть середньовічним ятулам вистачило три дні для того, щоб таки визнати, що вони збили літак.

Російська Федерація 5 років робить усе, щоб піти від відповідальності за збитий MH17. І зараз українська влада намагається у цьому їм сприяти, коли віддають Цемаха, причетного до збиття "Боїнга", в рамках так званих обмінів. Або коли навіть не згадують про те, що Російська Федерація так само може бути причетна до страшної трагедії з нашим літаком".

Геращенко переконана, що Україна повинна "вимагати проведення Радбезу ООН із відповідною директивою і озвучити і питання можливої ролі Російської Федерації в постачанні ракет Ірану – в тому числі й таких, які не обладнані системами розпізнавання цивільних літаків".

Також, на її думку, слід вимагати створення спеціальної міжнародної групи і створити спеціальну групу в Україні з підготовки позову до Ірану.

Геращенко дорікнула Зеленському за те, що він привітав Путіна з Новим роком, але не згадав про те, що "російська сторона не виконала жодного пункту з останнього саміту "нормандського формату" в Парижі": до 31 грудня так і не оголосили режим тиші, у цьому році загинули вже 4 захисники і десятки поранено, Росія видала Україні кілька десятків людей – але не видала ще сотні.

Вона також вимагає, щоб цього тижня Верховна Рада нарешті узаконила статус заручників, політв'язнів і військовополонених – щоб люди, які повернулися після катувань, отримали соцгарантії.

Нагадаємо, Іран офіційно визнав, що "помилково" збив український лайнер МАУ.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: