fbpx
Сьогодні
10:50 12 Січ 2020

12 січня — День українського політв’язня

12 січня — День українського політв'язня

Цей День в Україні відзначають з 1975 року за ініціативою В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Дату обрали невипадково. Адже трьома роками раніше, 12-14 січня 1972-го року, радянська влада провела так званий "генеральний погром".

Це були масові затримання та арешти українських дисидентів, які боролись за незалежність України, а своєю творчістю та діяльністю доводили, що ідеологія радянської людини – це міф.

Тоді були заарештовані Іван Світличний, Євген Сверстюк, Василь Стус, Леонід Плющ, Зіновій Антонюк, Іван Дзюба, В'ячеслав Чорновіл, Михайло Осадчий, Іван Гель, Стефанія Шабатура, Ірина Стасів-Калинець. Усі вони отримали 7 років ув'язнення та 5 років заслання за «антирадянську агітацію і пропаганду».

У сучасній історії України 12 січня має новий контекст, адже російська влада продовжує ув'язнювати українців і кримських татар, які виступають проти окупаційної влади та агресії Кремля.

"Завдяки спільним зусиллям за останні пів року на Батьківщину повернулися десятки українських політв'язнів та військовополонених. Проте досі у російських в'язницях та на тимчасово окупованих територіях утримуються сотні українських громадян. Питання звільнення кожного з них для мене – пріоритетне. Зроблю все можливе для повернення всіх громадян України додому", – написала сьогодні український омбудсмен Людмила Денісова у своєму Телеграмі.

Зазначимо, що близько сотні українських політв'язнів залишаються за ґратами у Росії.

Читайте також: Звільнені політв'язні закликали світ сприяти визволенню політв'язнів, які залишились в РФ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: