fbpx
Сьогодні
Фото, відео 09:39 10 Січ 2020

У Луцьку відкрили кав'ярню, де працюють люди із синдромом Дауна

У Луцьку на Волині відкрили кав'ярню "Старе місто", в якій працює молодь із синдромом Дауна.

Мама одного із хлопців, які працюють у закладі, Олена Мельник розповіла, що ідея проекту, де б себе реалізували "сонячні" люди була вже давно, пише Волиньpost.

"Моєму сину вже 20 років. Коли він вчився у школі, виникали думки, що ж він робитиме після навчання. Він пішов у профтехучилище і здобув спеціальність "фотограф", але працевлаштуватися у нашому суспільстві виявилося важко", – зауважила вона.

працюють з синдромом дауна

Батьки проаналізували ситуацію і побачили, що молодь із синдромом Дауна успішно працює в ресторанах та кав'ярнях у Польщі, США тощо, тож взяли ідею соціального бізнесу на озброєння і почали крок за кроком йти до її втілення в життя.

У "Старому місті" поки працюватимуть офіціантами двоє хлопців – 20-річний Андрій Мельник та 18-річний Валентин Новосад.

працюють з синдромом дауна

У випадку успішності проекту, на стажування сюди планують запросити й інших людей із синдромом Дауна.

"Поки триває процес навчання. Сьогодні вони варять каву під наглядом досвідченої баристи і згодом дуже хочуть виконувати ці обов'язки", – розповідає мама Андрія Мельника Олена.

Як пояснила пані Олена, для стартапу обидві сім'ї використали суто власні заощадження.

працюють з синдромом дауна

"Захотіли, зробили, й будемо далі шукати фінансову підтримку, аби продовжити гарну справу. Сподіваємось, що з часом кав'ярня приноситиме нам дохід, аби ми мали змогу окупити відкриття закладу. Але, звичайно, будемо шукати підтримку, бо оренда приміщення у "Старому місті" вартує немало", – зазначила жінка в коментарі Волинським новинам.

працюють з синдромом дауна

Вона розповіла, що до цього 18-річний Валентин протягом місяця працював у кафе "Юлія" офіціантом, і у нього, зі слів жінки, це чудово виходило. Натомість Андрій Мельник мав досвід роботи у компанії "Тигрес".

Зауважимо, що раніше заклад належав двом ветеранам АТО: у 2018 році лучани Анатолій Форманюк та Микола Кравчук, які раніше не були знайомі, хоч обидва воювали в 2014 році на сході у складі 51-ї бригади, пройшовши курси в школі лідерства для учасників бойових дій, започаткували власну справу. У листопаді 2019 року Микола Кравчук повідомив про закриття кав'ярні.

Старе місто Луцьк

Заклад "Старе місто" розташований на вулиці Драгоманова, 11.

Ви можете скуштувати  ароматну каву та смачні тістечка, а ще отримати посмішки і море позитиву від сонячних друзів в інклюзивній сонячній кав'ярні.

Крім того, власниці планують, що вона стане арт-майданчиком для проведення творчих вечорів і майстер-класів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: