fbpx
Сьогодні
17:24 10 Січ 2020

Ірак попросив США розробити план виведення своїх військ із країни

Прем'єр-міністр Іраку Адель Абдель-Магді у телефонній розмові з держсекретарем США Майком Помпео попросив його направити делегацію до Багдада для визначення механізму виведення американських військ із країни.

Про це повідомляє The Washington Post.

У розмові з Помпео Абдель-Магді неодноразово наголосив, що виведення військ США з Іраку є єдиним шляхом до деескалації напруження в регіоні. Іракський прем'єр також висловив своє заперечення неодноразовими переміщеннями військ та літаків США іракською територією без дозволу уряду.

Окрім того, Абдель-Магді засудив ракетні удари Ірану по американських військових базах в Іраку, сказавши Помпео, що вони порушують суверенітет Іраку й перетворюють його на воєнну зону.

Нині в Іраку розміщено понад 5000 американських військових. 5 січня парламент країни ухвалив резолюцію, якою, серед іншого, зобов'язав уряд звернутися до США з вимогою вивести війська з території Іраку. Пізніше в ЗМІ оприлюднили нібито листа американських військових до Міністерства оборони Іраку про виведення та передислокацію військ. Пізніше глава міністерства оборони США Марк Еспер спростував це повідомлення.

Повідомлення про прохання прем'єр-міністра Іраку до держсекретаря США прозвучало на тлі напруження ситуації на Близькому Сході, яке почалося після вбивства американськими військовими в ніч на 3 січня іранського генерала Касема Сулеймані поблизу Багдада.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: