fbpx
Сьогодні
08:53 09 Січ 2020

Зеленський оголосив день жалоби та записав звернення у зв'язку з авіакатастрофою в Ірані

Президент Володимир Зеленський постановив оголосити 9 січня днем жалоби у зв'язку з авіакатастрофою пасажирського літака компанії "МАУ" в Тегерані, внаслідок якої загинули 11 громадян України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

"Відповідний указ Глава держави підписав за результатами робочої наради з питань, пов'язаних із катастрофою літака української авіакомпанії".

У цей день на будівлях мають бути приспущені державні прапори України. Також скасовуються розважальні заходи та вносяться зміни до програм теле- та радіопередач.

Володимир Зеленський висловив співчуття загиблим у катастрофі літака МАУ та пообіцяв детальне та незалежне розслідування причин трагедії.

"Ранок 8 січня 2020 року став чорною сторінкою в історії і України, і всього світу. Мої щирі співчуття родичам і близьким одинадцяти загиблих громадян України: Володимира Гапоненка, Олексія Наумкіна, Сергія Хоменка, Катерини Статнік, Ігоря Матькова, Марії Микитюк, Дениса Лихна, Валерії Овчарук, Юлії Сологуб, Олени Малахової та Ольги Кобюк.

Я також висловлюю співчуття родинам інших загиблих. Відомо, що це громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану та Великої Британії.

Президент наголосив, що держава надасть допомогу родинам загиблих українців.

За його словами, борт з українськими фахівцями, який вже прибув до Ірану, невдовзі вирушить на місце падіння літака. Українська сторона сподівається, що вказаних спеціалістів включать до роботи комісії по розслідуванню, зокрема до розшифровки "чорних скриньок".

"І я прошу всіх – а особливо, коли Україна перебуває в умовах інформаційної війни, – утриматися від маніпуляцій, спекуляцій, теорій змови, поспішних категоричних оцінок і неперевірених версій", – сказав Зеленський.

Та додав: "Зрозуміло, що всі ми хочемо якнайшвидше дізнатися правду. Але в таких справах швидкість може заважати істині. Це не тема для хайпу, лайків у соцмережах, сенсацій та конспірологічних теорій. Нам потрібні терпіння, витримка та мудрість."

Також Зеленський відвідав аеропорт "Бориспіль", щоб вшанувати пам'ять жертв катастрофи.

Раніше в Ірані пояснили, чому не будуть віддавати "чорні скриньки" і на що може розраховувати Україна.

Український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран – Київ, розбився незабаром після зльоту 8 січня.  На місці трагедії триває пошукова операція. На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули.

МАУ оприлюднила імена всіх пасажирів, що загинули в авіакатастрофі.

Варто зазначити, що МЗС України підтвердив, що головною країною розслідування катастрофи літака МАУ є Іран.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: