fbpx
Сьогодні
15:26 09 Січ 2020

Нафтогаз пояснив, чому став посередником у контрактах на транзит

Юрій Вітренко

У Нафтогазі пояснили, яку роль виконує компанія у новому контракті на транзит російського газу вже після того, як газотранспортну систему передали до незалежного Оператора ГТС.

Як повідомив виконавчий директор Нафтогазу Юрій Вітренко під час прес-конференції, попри те, що ГТС уже не належить Нафтогазу, у новому контракті на транзит Газпром зробив Нафтогаз посередником.

"Нафтогаз надає послуги з організації транзиту, відповідно Нафтогаз є стороною контракту з Газпромом. Потім Нафтогаз уклав стандартний договір з українським Оператором, який регулюється українським законодавством", — повідомив Вітренко.

За його словами, плату за транзит газу Нафтогаз отримує напряму від Газпрому, а потім переказує Оператору ГТС. При цьому, Нафтогаз бере собі певну плату за організацію таких послуг.

"Щоб було зрозуміло всім — це як турагентство. Ви як їдете у відпустку, то замість того, щоб бронювати готель, організовувати собі автобус від аеропорту до готелю, ви просто купуєте тур у туроператора, який вже сам бронює і готель, і трансфер до нього і організовує ваш відпочинок. Теж саме відбувається і в Україні щодо транзиту: Нафтогаз має контракт з Газпромом і допомагає йому організувати транзит через територію України", — пояснив Вітренко.

За його словами, таким чином Газпром ніби перестрахувався від того, що в Україні можуть змінитися нормативні акти, тарифи на транзит газу тощо.

1 січня 2020 року газотранспортну систему вивели зі складу Нафтогазу та передали новій компанії — Оператору ГТС України. Це зробили для того, аби запровадити в Україні європейські правила на ринку газу, які передбачають, що компанія, яка займається продажем та видобутком газу не може займатися його транспортуванням. Ця реформа отримала назву анбандлінг Нафтогазу.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: