fbpx
Сьогодні
12:40 09 Січ 2020

Міністр економіки пояснив переваги нового законопроекту про працю

Міністр економічного розвитку та торгівлі Тимофій Милованов відповів на критику та пояснив переваги нового законопроекту про працю.

Про це він написав у Facebook.

"В останні дні є кілька заяв українських та міжнародних профспілок про новий законопроект про працю. Мовляв він обмежує права робітників. Але ці заяви не мають конкретики і не відповідають дійсності.

Наведу один приклад. Право робітника розірвати трудовий договір. Сьогодні трудовий кодекс дозволяє працівнику розірвати трудовий договір через письмове попередження за 2 тижні. Так само можна і за новим законом. Але тепер можна попереджати не тільки письмово, але і електронними засобами зв'язку. Тільки потрібно зазначити якими саме в трудовому договорі.

За існуючим законодавством в окремих випадках можна звільнитись раніше ніж за два тижня. Закон надає вичерприй перелік причин – переїзд на нове місце проживання, вступ до навчального закладу, вихід на пенсію, або неможливість проживання в даній місцевості підтверджена медичним висновком, інше, або інших поважних причин. Цей перелік є неповним і морально застарілим. Що пропонується в новому законопроекті? Перелік причин за якими можна звільнитись раніше ніж за 2 тижні визначається трудовим договором. Тобто, на основі перемовин між роботодавцем та робітником. Це більш ефективно в сучасному світі, де у кожного можуть бути свої важливі причини.

Також, сьогодні робітник може будь коли розірвати трудовий договір якщо його умови не виконуються. Так само можна і в новому законопроекті. Але тепер робітник має письмово надати причини, а роботодавець заплатити компенсацію в 50 денних зарплат. Звичайно, якщо сторони не дійдуть згоди щодо порушення, то спір вирішить суд.

Нарешті, в новому законопроекті дозволяється за угодою сторін обмежити право 2 тиждневого звільнення для керівного складу підприємства. Раптове звільнення керівництва підприємтсва може знищити само підприємство. І сторони мають право обговорити відповідні деталі і компенсацію при наймі керівництва на роботу, і зафіксувати це в трудовій угоді.

Інший приклад – право роботодавця розірвати договір. Сьогодні роботодавець може звільнити робітника за власною ініціативою. Ця норма зберігається, але за новим законопроект роботодавець має заплатити робітнику за таке звільнення компенсацію. І нарешті, що така компенсації буде в рази більше ніж те, що платять сьогодні. Як відбувається це зараз? Роботодавець, що хоче звільнити робітника, попереджає його за два місяця і пропонує більше на роботу не ходити, а просто отримувати зарплату. Інколи домовляються посередині – один не має відпрацьовувати два місяця, в другий йому платить половину зарплати – за один місяць, а не всю. За новим законопроектом роботодавець який має попередити про звільнення за два місяці, може просто заплатити подвійну зарплату за цей період і звільнити в той же день. Тобто, фактично відбувається те саме, але компенсація тепер гарантована бути за 4 місяці, а не за 1-2, та ще і з покінцевим відпрацюванням. Період попередження в новому законопроекті залежить від строку роботи. А компенсація може досягати і піврічної зарплати.

Милованов також прокоментував критику з боку профспілок.

"Є кілька причин, чому профспілки проти – політичні та питання влади профспілок.

По-перше, багато профспілок вже підтримали законопроекти які були подані Юлією Тимошенко або Наталією Королевською. На сьогодні, це представники політичної опозиції. Профспілки не можуть швидко змінити свої політичні вподобання та будуть виступати проти альтернативних законопроектів.

По-друге, профспілки бояться, що втратять владу. Сьогодні, вони управляють державним майном, мають обов'язкові відрахування з фонду заробітної плати (по суті, профспілковий податок на працю), мають право бути присутніми на Кабміні, та, наприклад, мають право блокувати звільнення працівників. В законопроекті про працю жодне з цих питань не піднімається – не відміняється але і не гарантується.

Звичайно, це великі ризики для профспілок і вони будуть боротись за посилення своєі влади. Це їхнє повне право. Але ця боротьба немає жодного стосунку до законопроекта про працю та прав робітників".

Міністр додав, що законопроект осучаснює трудові відносини та створює більше можливостей для співпраці робітників та роботодавців.

Нагадаємо, профспілки виступають проти трудового кодексу України.

Зазначимо, що у державній службі зайнятості стартував проект для успішного працевлаштування українців.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: