Новини

Колишні топ-менеджери Привату оскаржують у суді націоналізацію банку

2 січня Господарський суд м. Києва відкрив провадження за позовами низки екс-топ-менеджерів та екс-акціонерів Приватбанку (Олександра Дубілета, Тимура Новікова, Олега Гороховського тощо) про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку.

Про це повідомляє Finbalance.

З аналогічними позовами в Госпсуд м. Києва в кінці грудня 2019 року звернулися й інші колишні топ-менеджери Приватбанку, які також володіли міноритарними пакетами акцій фінустанови, – екс-перший заступник глави правління Володимир Яценко (0,3229%), екс-заступник глави правління Тетяна Гур'єва (0,2422%), екс-заступник глави правління Людмила Шмальченко (0,1614%) тощо.

Як випливає із судових матеріалів, колишні керівники Приватбанку в судовому порядку оскаржують в т.ч. операцію bail-in – примусову конвертацію їх депозитів у нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час націоналізації Приватбанку, а потім зрештою з усіма "старими" акціями банку (загалом – 100%) були викуплені державою (в особі Мінфіну) за 1 грн.

У 2017-2018 роках вказані екс-топи Приватбанку вже зверталися з позовами до держави в Печерський райсуд м. Києва, однак тоді цей суд відмовився розглядати відповідні позовні заяви, в т.ч. висловивши думку, що такі спори – це компетенція судів господарської юрисдикції.

Як свідчать судові матеріали, в грудні 2019 року з позовами до Приватбанку та Міністерства фінансів у Госпсуд м. Києва звернулася також низка компаній, кошти яких теж потрапили під bail-in. Йдеться, зокрема, про ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон", ТОВ "Хім-Ойл-Транзит-Юкрейн", ТОВ "Партнер-Експі", ТОВ "КС Групп", ТОВ "Реватіс", ТОВ "Сонго", ТОВ "Керуючий адміністратор пенсійних фондів "Паритет" тощо.

Довідка:

Шостий апеляційний суд за клопотанням Приватбанку призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня 2019 року про скасування націоналізації Приватбанку до розгляду у Великій палаті Верховного суду справи за позовом сім'ї Суркісів.

16 грудня Велика палата Верховного суду оголосила перерву до 31 січня 2020 року в розгляді касаційної скарги НБУ, Мінфіну та Приватбанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень Нацбанку про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсної процедури примусової конвертації акцій в капітал.

У Нацбанку заявили – якщо апеляційний суд ухвалить негативне для держави рішення щодо законності націоналізації Приватбанку, НБУ визнає цей банк неплатоспроможним, але робитиме все, щоб зберегти фінансову стабільність.

Свіжі дописи

  • Новини

Україна має право використовувати зброю Британії по цілях у рф, – Кемерон

Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Кемерон пообіцяв у четвер три мільярди фунтів стерлінгів ($3,74… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Українські захисники знищили ще майже 1300 окупантів та 58 артсистем

Минулої доби, 2 травня Сили оборони ліквідували ще понад 1200 загарбників, таким чином загальні втрати… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

Генштаб: на Авдіївському напрямку війська ЗСУ відбили 50 атак противника

На Авдіївському напрямку нашими захисниками відбито 50 атак окупантів. Загалом на фронті протягом останньої доби… Читати більше

Friday May 3rd, 2024
  • Новини

У Києві презентували сервіс онлайн-запису до шкіл та учнівський е-квиток: навіщо це рішення

У столиці презентували електронний учнівський квиток та сервіс онлайн-запису до навчальних закладів. Про це пише… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Після удару 30 квітня на аеродромі в Джанкої зникли два російські радари

Після удару по аеродрому в Джанкої, що відбувся в ніч на 30 квітня, зі своїх… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024
  • Новини

Рішення для відбудови: Чернігівщина отримає €400 тисяч від Франції на відновлення районної лікарні та університету

Чернігівська область отримає 400 тисяч євро французької допомоги на відновлення центральної районної лікарні та Національного… Читати більше

Thursday May 2nd, 2024

Цей сайт використовує Cookies.