fbpx
Сьогодні
11:14 09 Січ 2020

Колишні топ-менеджери Привату оскаржують у суді націоналізацію банку

2 січня Господарський суд м. Києва відкрив провадження за позовами низки екс-топ-менеджерів та екс-акціонерів Приватбанку (Олександра Дубілета, Тимура Новікова, Олега Гороховського тощо) про визнання недійсними договорів про придбання акцій, які були укладені в грудні 2016 року під час націоналізації банку.

Про це повідомляє Finbalance.

З аналогічними позовами в Госпсуд м. Києва в кінці грудня 2019 року звернулися й інші колишні топ-менеджери Приватбанку, які також володіли міноритарними пакетами акцій фінустанови, – екс-перший заступник глави правління Володимир Яценко (0,3229%), екс-заступник глави правління Тетяна Гур'єва (0,2422%), екс-заступник глави правління Людмила Шмальченко (0,1614%) тощо.

Як випливає із судових матеріалів, колишні керівники Приватбанку в судовому порядку оскаржують в т.ч. операцію bail-in – примусову конвертацію їх депозитів у нові акції банку, які були випущені в грудні 2016 року під час націоналізації Приватбанку, а потім зрештою з усіма "старими" акціями банку (загалом – 100%) були викуплені державою (в особі Мінфіну) за 1 грн.

У 2017-2018 роках вказані екс-топи Приватбанку вже зверталися з позовами до держави в Печерський райсуд м. Києва, однак тоді цей суд відмовився розглядати відповідні позовні заяви, в т.ч. висловивши думку, що такі спори – це компетенція судів господарської юрисдикції.

Як свідчать судові матеріали, в грудні 2019 року з позовами до Приватбанку та Міністерства фінансів у Госпсуд м. Києва звернулася також низка компаній, кошти яких теж потрапили під bail-in. Йдеться, зокрема, про ТОВ "Фінансова компанія "Фінілон", ТОВ "Хім-Ойл-Транзит-Юкрейн", ТОВ "Партнер-Експі", ТОВ "КС Групп", ТОВ "Реватіс", ТОВ "Сонго", ТОВ "Керуючий адміністратор пенсійних фондів "Паритет" тощо.

Довідка:

Шостий апеляційний суд за клопотанням Приватбанку призупинив розгляд скарги на рішення Окружного адмінсуду від 18 квітня 2019 року про скасування націоналізації Приватбанку до розгляду у Великій палаті Верховного суду справи за позовом сім'ї Суркісів.

16 грудня Велика палата Верховного суду оголосила перерву до 31 січня 2020 року в розгляді касаційної скарги НБУ, Мінфіну та Приватбанку на рішення судів нижчих інстанцій за позовом сім'ї Суркісів про скасування рішень Нацбанку про визнання їх пов'язаними з Приватбанком особами та визнання недійсної процедури примусової конвертації акцій в капітал.

У Нацбанку заявили – якщо апеляційний суд ухвалить негативне для держави рішення щодо законності націоналізації Приватбанку, НБУ визнає цей банк неплатоспроможним, але робитиме все, щоб зберегти фінансову стабільність.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: