fbpx
Сьогодні
18:52 08 Січ 2020

Трамп заявив, що вчорашні удари відкриють шлях для переговорів з Іраном

Президент США Дональд Трамп в середу, 8 січня, зібрав журналістів, щоб зробити екстрену заяву про те, як він має намір відреагувати на іранські ракетні удари по військових об'єктах в Іраку, на яких знаходяться американські військові.

Його звернення до американських громадян з Білого Дому транслюється в мережі провідними світовими ЗМІ.

Президент США повинен був почати промову в 18:00 за київським часом, проте значно затримався, пише Обозреватель.

Трамп після ракетних ударів Ірану по іракським базам дзвонив ряду конгресменів і говорив про оптимістичні очікування щодо перспектив переговорів з Тегераном, повідомляє CNN з посиланням на сенатора-республіканця Джеймса Інхофа.

"Президент був у піднесеному настрої, сказав Інхоф, і вважає, що обмежені удари, здійснені минулої ночі, відчинять двері для більш масштабних переговорів", – передав CNN.

"Це відкриє шлях для переговорів з Іраном", – цитує телеканал слова сенатора.

Крім того, США у відповідь на атаку Ірану негайно накладуть додаткові потужні санкції на економіку країни. Вони діятимуть доти, доки «режим Ірану не змінить свою поведінку». Деталей про ці заходи поки не повідомлялося.

Про це президент США сказав під час телевізійного звернення, передає CBS News.

Дональд Трамп додав, що Іран ніколи не матиме ядерну зброю, поки він буде президентом США. Він також назвав «головним терористом світу» Касема Сулеймані — іранського генерала, главу спецпідрозділу Аль-Кудс Корпусу вартових Ісламської революції, якого в ніч на 3 січня вбили внаслідок авіаудару США в Іраку.

За його словами, американські військові та громадяни Іраку внаслідок нападу не постраждали, а інфраструктура зазнала мінімальних пошкоджень.

Американський президент закликав своїх європейських колег «вийти з решток» іранської ядерної угоди 2015-го року, «яка й без того скоро втрачає чинність». При цьому, за його словами, слід укласти нову угоду. «Ми повинні всі спільно працювати для того, щоб укласти угоду з Іраном, яка зробить світ безпечнішим і більш мирним місцем», — додав Трамп.

Американський лідер додав, що США є головним виробником нафти й природного газу у світі. «Ми незалежні й не потребуємо нафти з Близького Сходу», — додав президент США, вочевидь натякаючи на залежність Тегерану від постачань нафти.

Трамп також оголосив, що звернеться до НАТО з проханням «стати залученішими» в Близький Схід.

«Ми хочемо, щоб у вас було майбутнє. Величне майбутнє, на яке ви заслуговуєте… США готові підтримати мирний процес», — звернувся наприкінці заяви Трамп до жителів та лідерів Ірану.

Під час звернення з Трампом були присутні віцепрезидент Майк Пенс і міністр оборони Марк Еспер. Після звернення президент США не відповідав на запитання преси.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: