Новини

Путін та Ердоган відкрили новий газопровід “Турецький потік”

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган разом з президентом Росії Владіміром Путіним у Стамбулі відкрили першу чергу газогону TurkStream ("Турецький потік").

Про це повідомляє "Європейська правда".

Газопровід TurkStream починається на російському узбережжі в Анапі, потім проходить понад 930 кілометрів по дну Чорного моря і виходить на турецькому узбережжі в районі містечка Киїкей, обходячи Україну.

Ердоган на церемонії відкриття заявив, що "Туреччина і РФ в ході реалізації продемонстрували зразковий рівень співпраці" і назвав Путіна "своїм дорогим другом, який був архітектором цього проєкту".

Путін у свою чергу висловив впевненість, що у РФ і Туреччина реалізують ще багато спільних проєктів. "Звичайно ж, хочу окремо висловити президенту Туреччини за своєчасну видачу всіх необхідних для будівництва газопроводу дозволів і ліцензій", – сказав російський лідер.

На церемонії також були присутні президент Сербії Александар Вучич та прем'єр-міністр Болгарії Бойко Борисов.

Перед церемонією Ердоган та Путін провели зустріч тет-а-тет, яка, за даними турецьких ЗМІ, тривала понад півтори години.

Слід зазначити, що церемонія відкриття була символічною, оскільки газ по трубопроводу вже подається певний час.

Туреччина є одним з найбільших споживачів російського газу. Будівництво TurkStream загальною потужністю 31,5 мільярда кубометрів розпочалося в травні 2017 року.

Перша черга, яка була відкрита у середу, постачатиме 15,75 мільярда кубометрів російського газу на турецький ринок, друга – забезпечуватиме російським газом через Туреччину південь та південний схід Європи.

Путін прибув до Туреччини 7 січня після несподіваного візиту до Сирії, де він зустрічався з Башаром Асадом. Москва та Анкара підтримували протилежні сторони в сирійському конфлікті, але досягли домовленостей щодо припинення вогню та спільних військових патрулів.

Свіжі дописи

  • Новини

У ЗСУ спростували інформацію щодо відведення танків Abrams від лінії фронту

Збройні сили України спростували інформацію видання Associated Press про те, що Україна нібито відвела американські танки… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Одна з ракет, якими росія сьогодні атакувала Україну, впала за 15 км від польського кордону

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що одна з російських ракет, яка була випущена під час… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Шмигаль: Україна отримає від Австралії безпілотники та партію ПЗРК на десятки мільйонів доларів

Австралія передасть Україні безпілотники у рамках коаліції БпЛА. Також Київ отримає велику партію переносних зенітно-ракетних… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Після атак безпілотників СБУ Словʼянський НПЗ на Кубані частково припинив свою роботу

У російськй федерації на Кубані Словʼянський нафтопереробний завод, який був атакований безпілотрниками СБУ 27 квітня,… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

До Міжнародної коаліції з повернення українських дітей долучилася Японія

Уповноважений Верховної ради з прав людини Дмитро Лубінець заявив, що Японія приєдналася до Міжнародної коаліції за повернення… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Сирський взяв участь у “Рамштайні” та відзвітував про ситуацію на фронті

Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський взяв участь у 21-му засіданні Контактної групи з обороноздатності… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.