fbpx
Сьогодні
09:10 07 Січ 2020

Сьогодні християни східного обряду відзначають Різдво Христове

Православна Церква України, Українська Греко-Католицька Церква, більшість українських євангельських християн, а також Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська православні Церкви зустрічають Різдво Христове в ніч з 6 січня на 7 січня. Цей день є офіційним державним святом в Україні.

Із православним Різдвом Христовим пов'язано багато легенд. Відомо, що першими новонародженому Синові Божому прийшли поклонитися пастухи. Потім волхви принесли йому дари, серед яких були золото, ладан і смирна. Ці мудреці давно чекали народження Царя Світу, і Віфлеємська зірка вказала їм, де саме він з'явиться на світ.

Православне Різдво Христове пишно святкується в християнському світі. Цього дня завершується сорокаденний Різдвяний піст. За багатим святковим столом традиційно збирається вся родина. А після православного Різдва Христового починаються 12-денні святки. Вони супроводжуються народними гуляннями на честь народження Сина Божого. У слов'ян здавна в ці дні водили вертеп, співали колядки і бажали всім добра на весь рік.

Різдво

Що не можна робити на Різдво:

  • Не можна прати, прибирати, шити, виносити сміття з хати.
  • Заборонено ходити на полювання чи риболовлю.
  • Не можна лаятися, лихословити, особливо за столом.
  • На Різдво не можна надягати старий одяг.
  • Не можна відмовляти у допомозі нужденним.
  • На святковому столі жодна зі страв не повинна залишитися недоторканою.
  • Вважається, що на Різдво на ялинці повинна бути саме зірка, а не інша прикраса, адже це символ Віфлеємської зірки, яка сповістила про народження Ісуса.
  • У багатьох джерелах можна зустріти інформацію, що на Різдво ворожіння найбільш точні, і багато хто дійсно їх влаштовує. Однак це язичницька традиція, яка не є традиційним різдвяним або святковим обрядом.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: