fbpx
Сьогодні
10:25 06 Січ 2020

Трамп: США не виведуть війська з Іраку доти, поки Багдад не розплатиться за побудовану американську військову базу

Багдад зіткнеться з небувалими санкціями, якщо влада Іраку ухвалить рішення про виведення американських військ з країни, заявив президент США Дональд Трамп.

"Якщо вони займуть ворожу і неприйнятну для нас позицію, то ми введемо дуже серйозні санкції", – сказав Трамп на борту президентського літака, повертаючись до Вашингтона зі своєї резиденції, де проводив відпустку.

При цьому він зазначив, що ці санкції будуть значно жорсткішими, ніж санкції проти Ірану.

Він також сказав, що США не виведуть свої війська з Іраку доти, поки Багдад не розплатиться за побудовану на американські кошти військово-повітряну базу, яка обійшлася в мільярди доларів.

Напередодні парламент Іраку прийняв резолюцію, що вимагає від уряду заходів щодо виведення іноземних військ з іракської території, припинення співпраці з міжнародною коаліцією проти ІД.

Спонукальним мотивом стала операція американських військових в Іраку, в результаті якої загинули командир іранського спецпідрозділу "Кудс" Касем Сулеймані і заступник керівника Сил народної мобілізації (СНМ) Іраку (Аль Хашд аш-Шаабі) Абу Махді аль-Мухандіс.

Трамп укотре пообіцяв "серйозну відплату", якщо Тегеран почне атаки, щоб помститися за вбивство Сулеймані. При цьому він підтвердив готовність до нанесення ударів по іранських об'єктах культурної спадщини.

"Їм дозволено вбивати наших людей. Їм дозволено мучити і калічити наших людей. Їм дозволено використовувати придорожні бомби і підривати наших людей. І нам не можна чіпати їх культурні об'єкти? Це не спрацює", – сказав він на борту літака.

Раніше президент попередив, що готовий завдати удари по 52 іранських об'єктах, якщо Тегеран проведе атаки, націлені проти американців чи американських об'єктів. Стосовно об'єктів культурної спадщини Ірану, він сказав, що "деякі вибрані об'єкти – дуже високого рівня і важливі для Ірану і іранської культури".

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявив у зв'язку з цим, що "напад на культурні об'єкти – це військовий злочин".

За його словами, "кінець зловісної присутності США в Західній Азії вже розпочався".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: