fbpx
Сьогодні
14:02 06 Січ 2020

Святвечір: які страви мають бути на різдвяному столі

Сьогодні Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначають Святвечір, або Багату кутю.

Цього дня завершується Різдвяний піст. На столі має бути 12 пісних страв, на честь 12 апостолів.

Одна з головних традицій святкування православного Святвечора — приготування куті. Цю страву, яка складається з розмоченого зерна пшениці, заправленого медом і фруктами, ввечері їсть вся сім'я.

Святвечір

Святвечір є приводом для того, щоб всі рідні і близькі зібралися за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі. Саме з її появою вже можна починати колядувати. За біблійним переказом, саме вона вказала волхвам місце народження Ісуса.

Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди.

Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир та добробут.

Увечері в храмах почнуться урочисті богослужіння, що нагадують про велику подію, з якої почався відлік нової ери.

Раніше на Святвечір клали пучок сіна на стіл, оскільки Ісус Христос народився в яслах, де було багато сіна.

Існує на Святвечір і погодне повір'я: якщо на багату кутю іній або сніг — то літо буде дощовим.

У Святвечір, 6 січня, нічого не їли до тих пір, поки на небі не з'являлася перша зірка. Тому що саме в цей час, як говорить Біблія, і народився Ісус Христос. Лише після появи зорі, що несе благу вість, приступали до святкової трапези. І хоча складалася вона з пісних страв, називалася багатою вечерею, бо на столі було багато страв.

Святвечір

Вечерю починали з куті – ритуальної каші, звареної з пшениці, ячменю або рису. У кутю традиційно додавали мак, родзинки, колоті горіхи і мед. А в деяких регіонах страву присмачували цукатами, варенням і навіть мармеладом.

Подавали також вареники з різними начинками, пісний борщ або капусняк (їх подавали разом з пампушками або млинцями), салати з овочів, голубці, пироги, смажена риба і численні соління. З напоїв на столі можна побачити було узвар – солодкий різдвяний компот із сухофруктів.

Святвечір

Чому на Різдво готують 12 страв

У християнстві ці страви символізують 12 апостолів, учнів Христа, присутніх на таємній вечері. Також вважається, що 12 страв на святковому столі вказує на побажання щасливих 12 місяців нового року для всієї родини. Число "12" для страв вечері напередодні Різдва характерно не тільки для православних, така ж кількість має місце у католиків Литви.

Що обов'язково приготувати на Різдво

На Різдво закінчується 40-денний піст, і господині готують святкову вечерю з великою кількістю м'ясних страв. Варять холодець, роблять крученики, начиняють ковбаси, запікають птицю і м'ясо, засолюють окіст. Як і на Святий вечір, в центрі столу ставлять кутю, але тепер в неї можна додавати масло, молоко і вершки.

За вечерею співають різдвяні пісні, згадують все гарне, що сталося за рік, що минає, і бажають один одному міцного здоров'я і добробуту.

Святвечір

12 традиційних страв на передріздвяному столі, і про те, що вони символізують

  • Кутя

Найголовніша страва, з якої починають трапезу, є актом жертви Богові. Мак – символ мучеництва, невинно пролитої крові. Мед – символ чистоти, Божого слова. А ще кутя символізує єднання з Богом і світом померлих. Тому її залишають на ніч для душ тих, кого вже немає з нами.

  • Горох

Символ Божої весни, яка завжди відроджується в людині після занепаду, символ єдності роду.

  • Капусняк

Капуста виступає як символ простоти й водночас міцності, єдності навколо однієї твердої основи – Христа-Бога.

  • Борщ

Символ торжества добра. Оскільки господиня готує пісний борщ із різних простих рослин, які дарує їй земля, так само християнин вишліфовує свою волю із простих щоденних малих здорових практик. Крім того, червоний борщ ще символізує кров вифлеємських дітей, вбитих за наказом Ірода.

  • Голубці

Символ цієї страви є уже в назві. Голуб символізує Божу любов, Святий Дух, красу і силу.

  • Риба

Риба є загальноприйнятим символом Христа. Грецька абревіатура ІХТІОС – ім'я Ісуса читається як "риба". Саме брати-рибалки стали першими апостолами, яким Ісус сказав, що вони будуть "ловцями людей". Три переплетених риби або три риби з однією головою символізують Трійцю.

  • Вареники

Вареники на Святий Вечір символізують достаток і благополуччя в родині на весь рік.

  • Гриби

Дві природи Ісуса Христа: божественна (шапка) і земна (ніжка).

  • Часник

Символ очищення від гріхів, а також здоров'я. Часник кладуть на чотири кутки столу, а потім їдять, щоб не боліли зуби.

  • Пиріжки (коржі)

Символ здоров'я і щастя, які людина зможе отримати в постійному спілкуванні з новонародженим Ісусом.

  • Пампушки

Символ свята, радості, які Богом даровані людям. Мільйони святих на небі, які повірили в Ісуса, отримали вічне життя. І кожна людина на землі покликана до цього солодкого, вічного життя. Проводиться паралель між святими і пампухами.

  • Узвар або вода

Означає життя, яке Бог дає кожній людині. Свячена вода є символом очищення тіла і душі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: