fbpx
Сьогодні
11:36 06 Січ 2020

Палата представників США планує обмежити військові повноваження Трампа щодо Ірану

Спікер Палати представників США Ненсі Пелосі повідомила, що нижня палата Конгресу готується обмежити військові повноваження президента США Дональда Трампа щодо Ірану.

"Цього тижня Палата представників представить і проголосує за резолюцію про військові повноваження, яка обмежить військові дії президента щодо Ірану. Ця резолюція аналогічна до внесеної сенатором Тімом Кейном в Сенат. Вона знову підтверджує давні обов'язки Конгресу з нагляду, наказуючи, що якщо Конгресом не буде вжито жодних подальшихі дій, то військові дії адміністрації щодо Ірану припиняться протягом 30 днів", – йдеться в заяві спікера.

Повідомляється, що автором резолюції виступить конгресмен Елісса Слоткін – колишній аналітик ЦРУ і Міністерства оборони, яка спеціалізується на шиїтських бойовиках.

У заяві спікера наголошується, що "провокаційний і непропорційний військовий авіаудар по високопоставлених іранських військових чиновниках", проведений адміністрацією Трампа минулого тижня, поставив під загрозу американських військовослужбовців, дипломатів та інших осіб.

Резолюція, швидше за все, отримає схвалення в Палаті представників, очолюваній демократами, але перспективи її ухвалення менш зрозумілі в Сенаті, який контролюється соратниками Трампа-республіканцями, багато з яких заявили, що підтримують дії президента по Ірану.

Парламент Іраку напередодні закликав американські та інші іноземні війська покинути країну.

Трамп пригрозив санкціями проти Іраку і заявив, що якщо американські війська будуть змушені покинути країну, іракський уряд буде змушений заплатити Вашингтону за вартість "надзвичайно дорогої" авіабази.

У п'ятницю стало відомо про загибель в Багдаді Касема Сулеймані і заступника командувача шиїтським ополченням Іраку Абу Махді аль-Мухандіса. Операція з їх усунення була проведена в Іраку американськими військовими за вказівкою президента Трампа.

Раніше Трамп сказав, що ліквідацію Сулеймані зроблено щоб зупинити війну, а не почати.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: