fbpx
Сьогодні
12:10 06 Січ 2020

Іран офіційно виходить з ядерної програми

Іран оголосив у неділю ввечері про п'ятий, фінальний крок відходу від домовленостей щодо Спільного всеосяжного плану дій зі своєї атомної програми.

"Іран остаточно відмовиться від обмежень за ядерною угодою, що передусім стосуються кількості центрифуг. У такий спосіб іранська ядерна програма не матиме жодних обмежень у частині виробництва, зокрема потужностей зі збагачення, процентного співвідношення та кількості збагаченого урану, а також досліджень у цій галузі та подальшого розвитку програми", – йдеться в поширеній заяві уряду країни.

Зазначено, що Іран продовжить свою співпрацю з МАГАТЕ і повернеться до виконання своїх зобов'язань за ядерною угодою, якщо санкції стосовно країни буде знято й врахування інтересів Тегерана буде гарантовано.

Офіційний представник міністерства закордонних справ Ірану Аббас Мусаві заявив, що Тегеран не відмовляється від продовження переговорів із "п'ятіркою" підписантів СВПД, проте спочатку має добитися, щоб США відповіли за вбивство високопоставленого іранського генерала Касема Сулеймані.

СВПД підписали ІРІ та "шестірка" у 2015 році, проте в 2018 році президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з угоди та відновлення жорстких економічних санкцій проти Ірану. У зв'язку з цим Тегеран розпочав поетапне скорочення своїх зобов'язань за СВПД.

У п'ятницю стало відомо про загибель у Багдаді Сулеймані та заступника командувача шиїтського ополчення Іраку Абу Махді аль-Мухандіса. Операцію з їх усунення здійснили американські військові за вказівкою президента Дональда Трампа.

Пізніше верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї пообіцяв, що вбивство Касема Сулеймані не залишиться без помсти.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: