fbpx
Сьогодні
17:50 04 Січ 2020

Відтепер діти негромадян Латвії при народженні отримуватимуть латвійське громадянство

З 1 січня 2020 року всі діти, що народилися в Латвії, автоматично стають громадянами Латвії, хіба що цього не хочуть їх батьки. Вони мають право відмовитися від надання громадянства Латвії своїй дитині.

Вступив в силу ініційований колишнім президентом Латвії Раймондом Вейонісом Закон про автоматичне надання латвійського громадянства дітям негромадян. Новий порядок забороняє присвоювати статус негромадянина дітям, які народилися в Латвії після 1 січня 2020 року, якщо батьки дитини не захочуть для нього громадянства іншої країни або дитина не буде громадянином іншої країни, передає DELFI.

Планується, що зміни торкнуться лише невеликої кількості дітей, тому що, за даними Управління у справах громадянства і міграції, в 2016 році негромадянами зареєстрували 47 дітей, в 2017 році — 51 дитину, а в 2018 році — 33 дитини.

Екс-президент Латвії вносив цей законопроект на розгляд ще при 12-го скликанні Сейму. Він хотів викорінити систему, коли "у дітей при народженні такий же статус, як у колишніх громадян СРСР". Але ініціатива в той раз була відхилена. У березні минулого року, під кінець свого президентського терміну Вейоніс подав поправку про дітей негромадян повторно вже у новий Сейм.

"Діти, що народилися в Латвії, повинні стати її громадянами. Якщо ж батьки хочуть відмовитися від латвійського громадянства, нехай пишуть заяву та вибирають для дітей громадянство іншої країни", — заявив він.

Після кількох років перебування в Євросоюзі населення Латвії стало оцінювати недоліки та переваги членства в ЄС. Опитування, проведені протягом останнього часу, вказують на те, що рівень єврооптимізму росте, хоча і не так швидко, як хотілося б – позначається перебування зовсім в інших умовах.

Рівень підтримки населенням членства Латвії в ЄС на даний момент є найвищим в історії країни.

На момент вступу в ЄС лише третина латвійців оцінювала цей крок позитивно. У часи економічної кризи, в 2009-2010 роках, показник став ще нижче, однак з 2014 року показує зростання, і на початку цього року склав 46%.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: