fbpx
Сьогодні
18:26 03 Січ 2020

У Кабміні заявили, що законопроект про ринок землі готовий до другого читання

У Кабміні заявили, що проєкт Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права власності на землі сільськогосподарського призначення та порядку їх обігу" вже готовий до розгляду Верховною Радою у другому читанні.

Про це заявив міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тимофій Милованов.

"Законопроєкт про ринок землі готовий до другого читання. Висновок комітету з усіма правками оприлюднено на сайті ВР", – написав Милованов.

Також він назвав 5 головних моментів:

1. Право купувати іноземцям тільки після референдуму.

2. Право купувати землю мають українські громадяни та юридичні особи засновані (виключно) громадянами України.

3. Обмеження в одні руки – 10 тис га.

4. Як рахується обмеження – наприклад, людина має 25% в компанії. Ця компанія є власником 8 тис га. Тоді, рахується, що людина вибрала 1/4 від 8 тис = 2 тис га. І ще може докупити 8 тис га. Немає обмежень на пов`язані особи.

5. Банки можуть ставати власниками землі. Але тільки через стягнення застави через невиплату кредиту. Обмеження в 10 тис га банки не розповсюджується. Банки мають продати землю отриману як заставу протягом 2 років. Всі банки мають право кредитувати землю, незалежно від форми власності. Тобто, банки з іноземним капіталом можуть кредитувати землю, отримувати землю у заставу, але мають продати її. Якщо данки не продають землю протягом двох років, земля конфіскується на опальній основі. Держава виставляє землю на продаж, забирає витрати, і решту повертає банку.

Нагадаємо, Верховна Рада у першому читанні проголосувала за проєкт закону № 2178-10 щодо скасування мораторію на продаж сільськогосподарської землі.

Також Рада підтримала продаж землі через Інтернет в першому читанні.

17 грудня під Верховною Радою сталися сутички під час мітингу проти ухвалення закону про ринок землі.

Зеленський відреагував на сутички під Радою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: