fbpx
Сьогодні
09:22 03 Січ 2020

Америка завдала ракетного удару по аеропорту в Багдаді: загинув іранський генерал

Касем Сулеймани

Сполучені Штати Америки вночі, 3 січня, завдали ракетного удару по міжнародному аеропорту Багдада в Іраку. Внаслідок цього загинули щонайменше 8 людей, зокрема командувач спецпідрозділу "Кудс", що належить до Корпусу вартових Ісламської революції Ірану, генерал Касем Сулеймані.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на заяву в Пентагону.

"За вказівкою президента, американські військові зробили рішучі оборонні дії … убивши Касима Сулеймані, главу сил "Кудс" в складі Корпусу вартових Ісламської революції, яка визнана в США терористичною організацією", — йдеться в заяві.

В Пентагоні повідомили, що Сулеймані "активно розробляв плани нападу на американських дипломатів і військовослужбовців в Іраку і по всьому регіону". Крім того, генерал і підконтрольні йому сили "Кудс" нібито несуть відповідальність за смерті сотень американців і військовослужбовців коаліції.

Як зазначили в Пентагоні, Сулеймані стояв за нападами на військові бази коаліції, які відбулися протягом останніх місяців, включаючи атаку, яка сталася в Іраку 27 грудня, і в результаті якої загинули громадяни США й Іраку. Сулеймані також схвалив атаки на посольство США в Багдаді, йдеться в заяві Пентагону.

В США переконують, бомбардування аеропорту Багдада покликані запобігти подальшим нападам з боку Ірану.

Водночас колишній командир Корпусу вартових іранської революції, а нині секретар Ради політичної доцільності Ірану Мохсен Резаї вже заявив, що Іран помститься США за вбивство Касема Сулеймані.

31 грудня 2019 року в Багдаді кілька тисяч протестувальників атакували посольство США в Іраку під час мітингу проти американських авіаударів по військових об'єктах шиїтських бойовиків на території Іраку. Вони кричали "смерть Америці", палили американські прапори та вимагали закриття посольства США.

Глава Пентагону заявив, що після атаки США вирішили направити туди 750 військовослужбовців.

Президент США Дональд Трамп переконаний, що за цією атакою стоїть влада Ірану. Він заявив, що Іран заплатить велику ціну у разі загибелі американців в Іраку. В Ірані кажуть, що не мають жодного стосунку до нападу.

Спроба атакувати посольство США сталася після поховання загиблих від американського авіаудару по бойовиках шиїтського угруповання "Катаіб Хезболла". Повітряні сили США завдали удару по позиціях угрупування в Сирії та Іраку 29 грудня 2019 року.

Це бомбардування стала відповіддю на обстріл військової бази в Іраку 27 грудня 2019 року, під час якого загинув один американський цивільний підрядник, а кілька військовослужбовців США та працівників з Іраку зазнали поранень. Тоді у Пентагоні заявили, що до атаки на американську військову базу в Іраку може бути причетна "Катаіб Хезболла".

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: