fbpx
Сьогодні
13:19 02 Січ 2020

Кулеба не виключає переговорів з Євросоюзом про наступну програму фінансової допомоги

Фото Reuters

Віце-прем'єр-міністр України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба не виключає домовленостей із Європейським Союзом про п'яту програму макрофінансової допомоги.

"Я дуже сподіваюся, що в нас ломитиметься бюджет від грошей, і нам не знадобиться ні макрофінансова допомога ЄС, ні допомога МВФ. Але я не виключав би, що нам знадобиться п'ятий транш для підтримки макрофінансової стабільності, тому що 2020 рік буде дуже важкий. Але вирішуймо проблеми в міру їх настання. Тобто, отримаємо транш за четвертою програмою, далі дивитимемося, як ми проходитимемо через 2020 рік, і думатимемо про п'яту програму макрофінансової допомоги", – повідомив Кулеба в "Інтерфаксу".

Щодо виділення другого траншу макрофінансової допомоги за четвертою програмою, віце-прем'єр зазначив, що формально для цього всі вимоги виконано.

"Єдине, що макрофін ЄС перебуває в певному контексті відносин України з Міжнародним валютним фондом, успішного завершення наших переговорів з МВФ", – зазначив він.

На уточнювальне запитання, чи можна очікувати траншу від ЄС до завершення всіх переговорів і укладення угоди з МВФ, Кулеба відповів, що поки що не коментуватиме це. "Я збережу тут певну тактичну паузу у відповіді, тому що це делікатний момент у переговорах. Тому що, знаєте, коли йдеться про МВФ, то діє відоме американське правило: все, що ви скажете, може бути використане проти вас. Я не хочу, щоб щось було використано проти нас, тому що ми наразі справді багато робимо, щоб усе було добре і з МВФ, і з ЄС", – додав він.

12 грудня 2019 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з президентом Європейської Комісії Урсулою фон дер Ляєн погодили питання, необхідні для якнайшвидшого виділення другого траншу макрофінансової допомоги Євросоюзу обсягом 500 млн євро.

Раніше, Кулеба заявив про неготовність повернення України до прямих постачань газу з Росії.

 

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: