fbpx
Сьогодні
10:06 01 Січ 2020

Набув чинності закон про викривачів корупції

Закон про викривачів корупції сьогодні, 1 січня 2020 року, набув чинності

Документ був опублікований у парламентській газеті "Голос України" 16 листопада.

Згідно з текстом закону, документ набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Закон гарантує право викривачів корупції на винагороду. При цьому уточнюється, що винагорода гарантується, якщо хабар або завдані державі збитки в 5000 і більше разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб (з 1 грудня підвищується до 2102 гривень), тобто фактично перевищує 10 млн гривень.

Розмір винагороди визначає суд у межах 10% від хабара або завданих збитків. У той же час він не може перевищувати 3000 мінімальних заробітних плат – 12,5 млн гривень.

Документ звільняє викривачів корупції від юридичної відповідальності за повідомлення про можливі факти корупції, якщо вони виявилися помилковими. Повідомлення про корупційні злочини можна буде подавати анонімно. Такі сигнали підлягають розгляду, якщо вони стосуються конкретної людини, а також містять дані, які можуть бути перевірені.

Відзначимо, згідно з законом, причетні до схем викривачі корупції не зможуть отримати винагороду. У той же час співучасник корупційних злочинів зможе розраховувати на звільнення від кримінального переслідування, якщо надасть допомогу в розслідуванні.

Закон був опублікований у виданні "Голос України" 16 листопада 2019 року.

Нагадаємо, 17 жовтня парламент прийняв закон у другому читанні, за нього проголосували 252 нардепа. На підпис президентові Володимиру Зеленському документ передали в кінці жовтня, а схвалив його глава держави 13 листопада.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: