fbpx
Сьогодні
12:45 31 Гру 2019

Новий представник України при Раді Європи прокоментував повернення Росії до складу ПАРЄ

У січні на розгляд депутатів Парламентської асамблеї Ради Європи винесуть резолюцію, яка може змінити принцип голосування за санкції проти країн-членів РЄ, які порушують статутні зобов'язання.

Прокоментувати механізм введення санкцій в ПАРЄ в студію UATV прийшов дипломат, міністр закордонних справ України в 1998-2000 рр. і 2005-2007 рр., представник України при Раді Європи Борис Тарасюк.

"Ми є свідками дуже небажаного повороту політики провідних країн Ради Європи щодо застосування санкцій. Пов'язано це з тим, що внаслідок зміни позиції провідних країн РЄ, таких як Франція та Німеччина, Росія була повернута до складу ПАРЄ. Це дуже негативний факт, який свідчить про "корозію цінностей", яку переживає нині РЄ. Це означає, що провідні країни Ради Європи фактично ігнорують ті принципи та цінності, на яких у 1949 році була заснована організація", – наголосив Борис Тарасюк.

Він додав, що запропонований механізм санкцій внесе "вельми дивні зміни в процедуру". Це направлено на те, щоб попередити й унеможливити ситуацію, коли РЄ ввела санкції проти РФ.

Нову редакцію резолюції запропонувала Франція. Якщо її ухвалять, каже Тарасюк, це не завадить Росії знайти шляхи й далі порушувати статут РЄ. Крім того, це дасть можливість РФ й надалі шантажувати РЄ своєю політикою.

Водночас, бойкотування делегацією України засідань ПАРЄ дипломат зазначив як негативний фактор. Таким чином, сказав дипломат, Україна відмовилася від можливості формувати органи ПАРЄ, висувати кандидатів на ключові посади і, головне, приймати рішення.

Він також підкреслив, що українська делегація все ж має намір незабаром відновити свою участь в ПАРЄ.

Нагадаємо, Зеленський призначив Бориса Тарасюка на посаду постійного представника України при Раді Європи.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: