fbpx
Сьогодні
19:29 30 Гру 2019

Захист екс-беркутівців пропонує Зеленському переглянути оцінку подій Євромайдану

Адвокати колишніх беркутівців, обвинувачених у розстрілах на Інститутській у лютому 2014 року, яких 29 грудня в межах обміну передали бойовикам «ДНР» і «ЛНР», звернулися до президента Володимира Зеленського із закликом переглянути події Революції Гідності та дати їм «адекватну правову оцінку».

Відповідне звернення адвокатів екс-беркутівців — Стефана Решка, Олександра Горошинського та Ігоря Варфоломеєва — є у розпорядженні hromadske.

За їхніми словами, під час обміну на Зеленського та самих екс-беркутівців — Олега Янішевського, Павла Аброськіна, Сергія Зінченка, Олександра Маринченка та Сергія Тамтуру — «вилилися тонни інформаційного бруду і закиди у зраді».

«Цим звернення ми хочемо, щоб хоча б ви, шостий президент України, гарант Конституції нарешті почули нас, і ми хочемо донести свою позицію публічно. Для наших підзахисних це рішення (взяти участь в обміні — ред.) було не менш складним, ніж для вас. Ключовою обставиною, що зумовила його прийняття, було не намагання уникнути відповідальності, а неможливість добитися справедливої оцінки дій наших підзахисних з боку ГПУ та суду. Сам факт включення їх до списків на обмін підтверджує, що справа політична», — йдеться у зверненні.

Як зазначили адвокати, не всі громадяни України вважають події 2014 року Революцією Гідності, й буцім-то на непідконтрольній території «гостро сприймають несправедливість судового процесу» над тодішніми силовиками.

Захисники екс-беркутівців називають дискримінацією той факт, що активістів Євромайдану «звільнили від відповідальності», а натомість правоохоронцям влаштували «інквізицію».

Також адвокати вважають, що у Зеленського, який «певно» спостерігав за розстрілами на Майдани через ЗМІ, й у більшості людей «склалося певне упередження» щодо тих подій.

Самі Решко, Горошинський та Варфоломеєв упевнені, що Революція Гідності була державним переворотом, а політики, які після нього прийшли до влади, упродовж 5 років «систематично героїзували Майдан та дискредитували всю правоохоронну систему країни».

Адвокати поскаржились, що за ці роки влада зустрічалася з родинами загиблих активістів, але ігнорувала родини потерпілих та загиблих міліціонерів.

«В основі справи Майдану лежить політична складова, оскільки ці події стали приводом для зміни політичної влади в країні у спосіб, не передбачений Конституцією, а тому і вирішення справи Майдану в політичному сенсі лежить в наданні правильної оцінки подій лютого 2014 року суспільством, з юридичної точки зору — в адекватній правовій оцінці, яка полягає у корекції обвинувачення наших підзахисних, або оголошення амністії всім учасникам протистояння подій 2014 року, в тому числі працівникам правоохоронних органів. Цим треба нарешті підвести риску та перестати ділити країну на Майдан та анти Майдан», — йдеться у зверненні.

Раніше Зеленський відповів на критику щодо обміну екс-беркутівців.

Зазначимо, що ЄС висловив офіційну позицію щодо обміну екс-беркутівців.

Нагадаємо, що звільнені в суботу п'ятеро ексберкутівців брали участь у великому обміні полоненими між Україною та Росією.

Раніше почалася акція противників обміну екс-"беркутівців" під Лук'янівським СІЗО.

Це сталося після того, як суд Києва змінив запобіжний захід на особисті зобов'язання п'ятьом екс-"беркутівцям" – Олегу Янішевському, Павлу Аброськіну, Сергію Зінченку, Олександру Маринченку та Сергію Тамтурі. Всіх їх підозрювали у скоєнні злочинів на Майдані.

Нагадаємо, що у Зеленського повідомили про офіційне завершення обміну.

Серед звільнених – журналіст Станіслав Асєєв.

СБУ вже оприлюднила повний список 76 звільнених українців.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: