fbpx
Сьогодні
13:32 30 Гру 2019

Гончарук прокоментував реформу охорони здоров'я

Реформа охорони здоров'я – серед пріоритетних напрямків діяльності уряду, що визначено програмою діяльності Кабінету Міністрів України. У 2019 році для досягнення цілей уряд уже ухвалив низку новаційних рішень.

"У сфері охорони здоров'я уряд визначив амбітні цілі. І вперше вони людиноцентриські. Для нас важливо, щоб люди отримували якісну та вчасну допомогу у медичних закладах та мали доступ до гарантованих державою медичних послуг", – наголосив прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

Важливим рішенням є ухвалення програми медичних гарантій для населення, яка запрацює з 1 квітня 2020 року та діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров'я України, на що у Державному бюджеті закладено 72 млрд грн.

Крім того, новацією є запровадження моделі "гроші ходять за пацієнтом" і для спеціалізованої медичної допомоги. "Це означає, що держава фінансуватиме медпослуги, а не заклади", – підкреслив Олексій Гончарук та додав, що при таких змінах питань щодо заборгованості зарплати лікарям більше не виникатиме.

У 2019 році запроваджено новий підхід – єдиний госпітальний округ на всю область, що дозволить максимально ефективно спланувати спроможну мережу медичних закладів для доступу пацієнтів до якісної медичної допомоги.

До того ж, у рамках урядової програми створено онлайн-інструмент "Доступні ліки", завдяки якому українці можуть знайти всі аптеки, що є у радіусі 7 км від медичних закладів, де працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти.

Міністерство охорони здоров'я відповідно до програми дій уряду реалізовує три цілі: 2.1. "Люди менше хворіють"; 2.2. "Люди, які захворіли, швидше одужують"; 2.3. "Люди довше живуть".

Уряд робить свою роботу ще більш прозорою – документ виставлено на обговорення до офіційного затвердження. Усі зацікавлені особи по кожній з концепцій можуть дати зворотний зв'язок.

 

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: