fbpx
Сьогодні
11:51 28 Гру 2019

Магера назвав сильні і слабкі сторони Виборчого кодексу

Ексзаступник глави Центральної виборчої комісії України Андрій Магера назвав позитивні і негативні, на його думку, положення нового Виборчого кодексу.

Колишній член ЦВК позитивно охарактеризував «скасування будь-якої мажоритарної складової на парламентських виборах», водночас нагадавши, що мажоритарна виборча система зберігається в межах місцевих і президентських виборів, передає Радіо НВ.

Однак Магера розкритикував «нав'язування державою» виборців об'єднаним територіальним громадам, коментуючи положення, що дозволяє переселенцям голосувати на місцевих виборах.

«Є певна пропозиція, яка у мене викликає неоднозначні враження. Вона стосується голосування внутрішньо переміщених осіб і так званих трудових мігрантів на місцевих виборах. <…> Там є своя специфіка: це територіальні громади, це право територіальних громад, і коли держава нав'язує територіальним громадам, хто у них буде виборцем, а хто не буде виборцем — я думаю, це дуже обережний чинник, і його не можна ось так «рубати сокирою», — зазначив ексзаступник голови Центрвиборчкому.

На думку Магери, положення «порушує принцип рівного виборчого права», оскільки переселенці зможуть голосувати не тільки за місцем реєстрації, але і за фактичним місцем перебування.

«Якщо ж ми їх позбавляємо права голосу на виборах на Донбасі, тоді виникає питання — на яких стартових умовах ми виходимо на переговори щодо гіпотетичної можливості проведення виборів на Донбасі? Ми відсікаємо цих осіб від можливості голосування на виборах на Донбасі», — водночас додав він.

Нагадаємо, Зеленський підписав Виборчий кодекс зі своїми пропозиціями.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: