fbpx
Сьогодні
23:14 27 Гру 2019

Вчені визначили, що синиці стали агресивнішими через зміни клімату

Великі синиці (Parus major) почали вбивати інших птахів — мухоловок строкатих (Ficedula hypoleuca) через глобальну зміну клімату.

Зазвичай обидві ці птахи ряду Горобцеподібні не перетинаються за часом гніздування, але мухоловки стали раніше повертатися  після зимівлі в Африці.

У 2007 році орнітолог Йелмер Самплоніус вперше виявив в гнізді синиці мертву мухоловку, притому птаха було вбито в явно жорстокій сутичці, а його мозок був виклюваний. Вчений припустив, що два види пернатих не поділили майданчик для кладки яєць, і разом з колегами приступив до спостереження.

Біологи встановили шпаківні в двох голландських національних парках і стежили за ними протягом 10 сезонів — з 2007 по 2016 роки. Гіпотеза підтвердилася: вбивцями мухоловок дійсно є синиці, а причина пов'язана з кліматичними змінами.

Біологи відзначають, що в результаті більш теплих зим тепер виживає більше число синиць, і з приходом весни між ними розвивається активна конкуренція за харчові ресурси і місце для створення гнізда. При цьому теплі зими нерідко супроводжуються хвилею холоду протягом весни, і в результаті більш численна «армія синиць» трохи запізнюється з кладкою яєць.

У свою чергу мухоловки стали прилітати трохи раніше, перебудувавши свій біологічний годинник з урахуванням зростання температури. Таким чином їх сезон розмноження став перетинатися з синицями, що не могло не викликати зіткнень: тим мухоловкам, які не знайшли порожніх затишних будиночків, нічого не залишалося, крім як спробувати проникнути в шпаківні, зайняті синицями.

За весь час дослідження вчені виявили 88 мертвих мухоловок; майже всі вони були вбиті великими синицями, за винятком двох: в цих випадках своє право на гніздо відстояли блакитні синиці (Cyanistes caeruleus) — ще один птах ряду Горобцеподібні.

«Коли мухоловка опиняється в шпаківні, зайнятій синицею, у неї немає шансів: зимуючі птахи звикли до битв, у них потужні кігті, тоді як сильна сторона мухоловок — це здатність до тривалої міграції, вони витривалі, але мініатюрні», — розповів Йелмер Самплоніус.

Всі убиті мухоловки були самцями: саме вони займаються пошуком місця гніздування. Всіх чекала жорстока смерть і глибокі рани в голову, нанесені дзьобами ворогів: після вбивства слабкого конкурента синиця з'їдала його мозок, економлячи сили на додатковий пошук їжі.

Раніше про таку поведінку нічого відомо не було: синиця полює на гусениць, комах і павукоподібних; вона може їсти падаль, але випадків харчування собі подібними, убитими самостійно, не відзначалося.

На думку дослідників, в даний момент більш агресивна поведінка синиць не робить великого впливу на чисельність популяції мухоловок: всі вбиті особини були самцями, які повернулися з зимівлі пізніше за інших і не знайшли пари. Але чим сильніше буде теплішати клімат, тим раніше мухоловки будуть повертатися з зимівлі, тим більше синиць буде виживати, щоб боротися за територію з іншими синицями і мухоловками.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: