fbpx
Сьогодні
16:10 25 Гру 2019

Депутат "Слуги народу" заявив, що вторгнення Росії до Криму спровокував "мовний закон"

Олексій Устенко

Народний депутат від "Слуги народу" Олексій Устенко вважає, що скасування Верховною Радою "мовного закону" Колесніченка-Ківалова у 2014 році, яке так і не було підписано тодішнім в.о. президента Олександром Турчиновим, спровокувало захоплення Росією Криму.

Устенко сказав про це в перепалці з нардепом від "Європейської солідарності" Олексієм Гончаренком в ефірі телеканалу "НАШ" 24 грудня.

Гончаренко: Ви зараз скажете, що це українська влада і війну розпочала?

Устенко: Непоганою перемогою було, коли в 2014 році було прийнято закон про мову, якщо ви вже цю тему зачепили.

В 2014 році був прийнятий закон про мову, після чого спровокувалися всі ці дії в Криму, після чого Російська Федерація зайшла до Криму. Це було одним з того, з чого все почалося.

Устенко також заявив, що купувати російський газ не напряму в Росії, а реверсом з європейських країн – економічно невигідно, і що цю схему "нав'язала" минула влада.

"Те, що минула влада нам нав'язала купівлю газу російського, але реверсом з Європи – це також економічно невигідно", – сказав він.

Устенку 25 років, у липні 2019 року він був обраний до Верховної Ради за списком партії "Слуга народу" (№86).

Довідка: Мовний закон авторства депутатів від Партії регіонів Сергія Ківалова і Вадима Колесніченка був прийнятий Верховною Радою в липні 2012 року. Він передбачає можливість офіційної двомовності в регіонах, де чисельність нацменшин перевищує 10%.
24 лютого 2014 року Верховна Рада проголосувала за скасування цього закону. Це, зокрема, стало підставою для заяв про "утиски прав російськомовного населення в Криму".

Разом з тим, на той час в.о. голови Верховної Ради та в.о. президента Олександр Турчинов відмовився підписувати це рішення.
28 лютого 2018 року Конституційний суд визнав неконституційним закон "Про основи державної мовної політики" Ківалова-Колесніченка.

25 квітня 2019 року Верховна Рада ухвалила новий закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: