fbpx
Сьогодні
08:05 25 Гру 2020

Чому в Україні двічі святкують Різдво

Різдво Христове – одне з головних церковних свят. На сьогодні в Україні це свято відзначають і за юліанським (7 січня), і за григоріанським календарем (25 грудня). Все частіше ходять розмови про зміну церковного календаря і святкування Різдва лише в грудні. Глава Православної церкви України Епіфаній заявляв, що ПЦУ не проти такого кроку, проте підкреслив, що зараз це "не на часі". У той же час в Українській православній церкві заявляють, що залишаться вірними традиції і не планують змінювати календар.

Три календарі

Ситуація з різними датами святкування Різдва виникла через календарні розбіжності між церквами західного і східного обряду. Після відмови католиків від юліанського календарю питання стало принциповим.

Юліанський календар було запроваджено ще Юлієм Цезарем у Римській республіці наприкінці 46 р. до н. е. У 325 році Перший Нікейський собор затвердив юліанський календар як обов'язковий для всіх християнських країн.

У XVI столітті папа римський Григорій XIII запропонував реформу календаря, яка мала на меті ліквідувати зсув весняного рівнодення. За період від початку запровадження юліанського календаря виникла різниця в 10 днів порівняно з фактичним днем рівнодення. А дата весняного рівнодення є важливою для визначення дати Великодня.

Таким чином після 4 жовтня 1582 року настало 15 жовтня. Новий календар одразу почав діяти в Італії, Франції, Іспанії, Португалії та Річі Посполитій.

В період боротьби між церквами західного та східного обряду реформа календаря одразу стала політичним питанням.

У 1583 року на соборі в Константинополі православна церква відкинула пропозицію про зміну календаря. Після цього спроби влади Речі Посполитої змусити своїх православних підданих прийняти новий календар були марними.

Під час революційних подій 1918 року нові влади східноєвропейських країн почали переводити їх на григоріанський календар. Назрівала календарна уніфікація, що не могло не вплинути на позицію православної церкви.

У 1918 році юліанський календар залишився тільки в Румунії, Югославії та Греції, в яких православна церква була проти введення григоріанського календаря. Однак була розроблена модифікація юліанського календаря, яка мала вирішити це конфліктне питання. Новий календар був розроблений сербським астрономом Мілутіном Міланковичем у 1923 році.

У травні 1923 року у Вселенському Патріархаті відбувся собор, який скликав патріарх Мелетій IV. Щоб не приймати григоріанський «католицький» календар було вирішено ввести Новоюліанський календар серба Миланковича.

Вже у 1924 році Вселенський Патріархат, Кіпрський Патріархат, Елладська та Румунська православні церкви перейшли на новий календар. Перехід різних церков на новоюліанський календар не був одночасним. Так, наприклад, Болгарська православна церква перейшла на нього лише у 1968 році.

Хто і коли святкує Різдво сьогодні

Тому не зовсім точно вважати, що 25 грудня є святковим днем лише для католицьких та протестантських церков. Серед православних Різдво 25 грудня святкують Константинопольська (крім монастирів Афону), Елладська, Кіпрська, Олександрійська, Антіохійська, Румунська, Болгарська церкви та Православна церква в Америці.

Православна церква України, Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська церкви і Афонські монастирі святкують Різдво 7 січня.

Також 7 січня святкує Різдво Українська греко-католицька церква.

Цікаво, що одна з найстаріших у світі християнських церков – Вірменська апостольська церква святкує Різдво 6 січня. Також у Вірменії 6 січня є державним святом.

Це пов'язано з тим, що Вірменська церква відзначає Різдво одночасно з Богоявленням, як це робили ще ранні християни у третьому столітті.

У різних країнах є свої звичаї щодо кількості святкових днів на Різдво.

25 грудня Різдво святкують у США і Португалії.  В деяких країнах Різдво святкують два дні (25-26 грудня). Серед таких країн – Німеччина, Литва, Польща, Фінляндія, Велика Британія, Греція, Угорщина, Іспанія, Італія, Нідерланди, Швеція.

У деяких країнах на Різдво дають три вихідні дні (24-26 грудня). Такий порядок існує у Латвії, Чехії, Словаччині, Данії, Норвегії, Естонії.

І 7 січня державний вихідний у зв'язку з Різдвом мають Грузія, Сербія, Чорногорія, Північна Македонія, Росія.

Ще у двох державах крім України вихідні на Різдво дають і 25 грудня і 7 січня. Це – Білорусь і Молдова.

різдво

Коли в Україні святкують Різдво

В Україні християни східного обряду (православні та греко-католики) традиційно святкують Різдво Христове за юліанським календарем – 7 січня. У той же час Римо-Католицька церква і більшість Православних церков у світі відзначають Різдво за григоріанським або новоюліанським календарем – 25 грудня (до 2800 року григоріанський і новоюліанський календарі збігатимуться).

У листопаді 2017 року Верховна Рада зробила 25 грудня вихідним днем.

"Близько 23 172 діючих релігійних православних, греко-католицьких та інших християнських громад відзначають Різдво Христове 7 січня, за юліанським календарем. Разом з тим, в Україні налічується близько 11 тис. релігійних католицьких і протестантських громад, що становить близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня. Таким чином, значна кількість віруючих України відзначає це релігійне свято в інший день, ніж визначено на законодавчому рівні як вихідний день. Враховуючи зазначене, необхідно забезпечити права значної частини населення України на святкування Різдва Христового в той день, який відповідає їх релігійним і світоглядним переконанням, і включити цей день до числа офіційних святкових днів України", – йшлося в пояснювальній записці до законопроекту.

різдво

Зміна церковного календаря

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній в інтерв'ю BBC зазначав, що в цілому ПЦУ не проти зміни церковного календаря і дати святкування Різдва. Але наразі це питання не є актуальним, оскільки у подібної ініціативи немає підтримки з боку українського суспільства.

"Так, в соціальних мережах ми бачимо певну ейфорію, але, на жаль, не всі люди, які пишуть і підтримують реформу у Facebook, так само активно відвідують храми. Якщо ми скажемо, що святкуємо Різдво 25 грудня, чи багато з них прийде в храм. В більшості вони приватно святкуватимуть 25 грудня, а храми будуть порожні. 7 січня до церкви прийдуть інші парафіяни, які є практикуючими віруючими ПЦУ. Буде певний дисонанс", – зазначав Епіфаній.

Він додав, що реформа календаря торкнеться змін усіх головних свят.

"Адже тоді будемо святкувати Покрову не 14, а 1 жовтня, зміниться і дата святкування Миколая. Тільки коли побачимо, що народ готовий, ми приймемо це рішення. Тому що більшість православних церков вже давно на новому календарі. Ми в цілому не проти, але це не залежить тільки від мене, як предстоятеля. Це повинно бути соборне рішення ПЦУ. Коли дозріємо до цього, побачимо, що народ готовий – і перейдемо", – повідомляв предстоятель ПЦУ.

При цьому, предстоятель Української Православної Церкви митрополит Київський і всієї України Онуфрій заявив, що УПЦ не планує переходити на інший календар.

"Єрусалимська церква, на землі якої народився Спаситель світу, як мати всіх церков, святкує цю подію за юліанським календарем, тобто 7 січня за новим стилем. У нашій церкві з часів Хрещення Русі святим рівноапостольним князем Володимиром прийнято і діє статут Єрусалимської церкви. Тому, незважаючи на те, що у низці православних держав церква перейшла на григоріанський стиль, ми залишаємося вірними історичній традиції, не змінюючи стильового календаря. Будь-яка зміна традицій завжди тягне за собою нові суперечності, спори і протистояння. Нам же слід зберігати єдність і мир, не засуджувати ближнього і дальнього, не порушувати закон християнської любові", – повідомляв Онуфрій.

Різдво — одне з головних християнських свят, що відзначається на честь народження Ісуса Христа у Вифлеємі. У цьому році до Вифлеєма на Різдво з'їхалися тисячі християн зі всього світу. Точна дата народження Ісуса в Біблії не згадується, а багато істориків стверджують, що це і зовсім сталося навесні в II-IV століттях. Зокрема, точність точки відліку нашої ери в одній зі своїх праць, присвячених Христу, поставив під сумнів нині почесний Папа Римський Бенедикт XVI.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: