fbpx
Сьогодні
14:16 24 Гру 2019

У Кам'янському забрали мандат депутата міської ради у відомого активіста Андрія Іванченка

Андрій Іванченко, фото: rubryka.com

Сьогодні вранці відбулась сесія Кам'янської міської ради, на якій відкликали активіста та депутата Андрія Іванченко. За його словами, це рішення не є законним і натомість "ввели депутата від братів Дубінських, які у розшуку ФБР". Відкликала Андрія Іванченка партія, від якої він балотувався – а саме, "Народний контроль" Дмитра Добродомова.

Андрій Іванченко став депутатом Кам'янської міської ради у 2015 році, є активним учасником ГО "Сила громади Кам'янське", одним із ініціаторів громадської кампанії «Досить труїти Кам'янське», яка почалася у 2017 році з вимогою до найбільшого місцевого підприємства – Дніпровського металургійного комбінату, зменшити викиди пилу та диму у повітря.

"Іванченко системно викриває корупційні схеми мера Білоусова. Ну знаєте, такі типові регіональні схемки на десятки мільйонів гривень. Закупівля автобусів по завищених цінах, банкрутство комунальних підприємств в інтересах третіх осіб, відмивання грошей через приватні ЗМІ і проведення концертів", – написала про нього у Facebook правозахисниця Ольга Решетилова. Андрія Іванченка два роки тому побили біля власного будинку, і за це ніхто не був покараний.

Відсьогодні Андрій Іванченко не є депутатом Кам'янської міської ради. "РУБРИКА" зв'язалася з ним, аби спитати деталі. За його словами, відкликання не є законним.

"Відкликання відбулося за так званою «народною ініціативою». І це аж ніяк не є законним. Тому що "народна ініціатива" не може відкликати мене за моє звернення до Державної аудиторської служби з метою перевірки діяльності виконавчих органів нашої міської влади. А саме це написано в протоколі, як причина відкликання. Виходить, що «народна ініціатива» хоче відкликати депутата, який бореться зі схемами в міській раді", – розповів Андрій Іванченко журналісту "Рубрики".

За його словами, законних підстав для відкликання немає. "Я не порушував законодавства, вів свою депутатську діяльність, прийоми, звітування тощо. Але це все не бере до уваги ні виборча комісія, ні партія, від якої я обирався, а саме вона має вирішувати це питання". – вважає він.

Іванченко став депутатом міської ради як від партії "Народний контроль" Дмитра Добродомова, втім після, вже як депутат, перейшов до партії "Сила людей". 

Іванченко зазначив, що "процедура" відкликання відбулася дуже форсовано.

"Весь "розгляд" відбувався в дуже форсованому режимі. Завдання було на цю сесію – дуже швидко зробити відкликання. 1 грудня був збір ініціативної групи без оголошення в ЗМІ та надання якоїсь інформації. Просто зібралися чотириста з чимось осіб, для того, щоб почати відкликання. А потім за 5 днів було зібрано 1980 підписів по комунальним підприємствам і закладам. Це відбувалося під адміністративним тиском, люди про це свідчили, але бояться залишитися без роботи, тому свідків, які готові піти зі мною до поліції, майже немає. За 3 дні ці підписи були перевірені, хоча, за законодавством, мають право перевіряти їх 20 днів", – заявляє Іванченко. 

Також він повідомляє, що перевірка підписів була здійснена невідповідним закону чином. "Не були залучені органи Держреєстру. Органи поліції просто використовувались як охоронці ініціативної групи, щоб перевіряти дані", – пояснює він.

"До суду з цього приводу я подав у п'ятницю, суд до вчорашнього вечора не виносив ніяке рішення, хоча я цілий день провів під судом. Сьогодні вранці мені повідомили про відмову у забезпеченні позову" – розповів Андрій Іванченко.

Крім того, Андрій Іванченко розповів про обставини, які не дозволили йому прибути на нову сесію міськради.  

«Вчора ввечері, коли я поїхав із суду ні з чим, о 18:00 відбулося засідання виборчої комісії, на якому розглянули це звернення та визначили наступного кандидата, щоб повідомити це на сесії. І сьогодні відбулася сесія. Зазвичай, вона починається о 10:00. Я повідомив секретарям міської ради про те, що я буду зранку на сесії, можливо, вже з рішенням суду. І вони перенесли засідання ради на 9:00, а за фактом – почали о 8:40. А в 8:20, коли я виїжджав зі свого будинку, був водій, який не зовсім адекватно себе поводив. І двічі я уникав з ним зіткнення. А на треті раз він мене все ж наздогнав. Я не буду стверджувати, але враження, що це було для того, щоб я не приїхав на сесію», – вважає політик та активіст.

Іванченко розповів і про наступні плани«Я подав у суд і буду йти до кінця. Навіть не для того, щоб поновити себе у статусі депутата, а для того, щоб цей висновок дізналися люди. Це було незаконне рішення. Друге. Попереду, через 8 місяців, вибори. Ні я, ні моя команда, не планує відступати через цю ситуацію», – підкреслив він.

Також Іванченко розповів про контакти з керівництвом партії, що його відкликала, щодо цієї ситуації«Я тричі додзвонювався до Добродомова, він, посилаючись на свою зайнятість, відмовлявся зі мною розмовляти, кидав слухавку.  Один раз він сказав, що це – вихідний, по вихідним я справами не займаюся. В понеділок, вчора, він просто не брав слухавку. Я до останнього хотів з ним поспілкуватися та донести якусь думку, але даремно. Друга особа, з якою я спілкувався – це Мисик Андрій Іванович, він голова виконкому політичної партії Громадський Рух «Народний контроль». Його точка зору: ти обирався від «Народного контролю», якщо ти зараз не в «Народному контролі» – складай мандат, а якщо тебе відкличуть – ми підпишемо ці папери. Тобто його зовсім не цікавила моя діяльність, діяльність самої партії, яка в місті Кам'янському ще три роки тому зрадила своїм виборцям і почала працювати на тих самих братів Дубінських, місцевих кримінальних авторитетів, яких розшукує ФБР. На Дубінських не реагує і поліція, ні СБУ, хоча прекрасно знають, що він у розшуку. І цей «Народний контроль» в нашому місті явно працює на інтерес Дубінських», – розповідає Іванченко.

"Рубрика" зв'язалася з головою партії Громадський рух "Народний контроль" Дмитром Добродомовим з проханням прокоментувати позицію партії щодо відкликання Андрія Іванченка.

За словами Добродомова, Іванченко вже не є членом їхньої партії, тож вони не можуть критикувати рішення ради.

"Це рішення міської ради. Яка може бути позиція партії, якщо людина вже не належить до нашої партії? Людина вже належить до партії "Сила людей". Так, він став депутатом від нашої партії. Але потім перейшов до іншої. Яким чином я можу коментувати? Це пояснення (про зв'язок Кам'янського осередка партії «Народний контроль» з братами Дубінськими – Ред.) з'явилося лише кілька тижнів тому, а не два роки назад, коли Андрій Іванченко перейшов в іншу партію. Мене взагалі дуже дивує ця інформація. Я Дубінського знаю одного – Олександра, який є депутатом Верховної Ради від "Слуги народу". І інших я не знаю", – сказав очільник партії "Народний контроль" Дмитро Добродомов.

Зауважимо, що рішення про відкликання спочатку приймала політрада партії "Народний контроль", на підставі чого міська рада Кам'янського позбавила депутатського мандата Андрія Іванченка.

Читайте про критичну екологічну ситуацію у Кам'янському: 

Дим і пил Кам'янського. Або у всьому винний Прометей (репортаж про Дніпровський металургійний комбінат)
Радіоактивна бомба України: чи оговтається Кам'янське від свого минулого? (про закинутий Придніпровський хімічний завод, який залишив за собою смертоносний спадок)

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: