fbpx
Сьогодні
19:49 23 Гру 2019

Вчені виявили найдавніший викопний ліс на планеті

Вчені виявили викопні дерева, вік яких становить 386 млн років. Це найдавніші на сьогоднішній день скам'янілості доісторичного лісу.

Знахідка описана в журналі Current Biology.

При обстеженні покинутого піщаного кар'єру в містечку Каїр в штаті Нью-Йорк (США) в 2008 році вчені виявили чудово збереглися відбитки кореневої системи великих дерев, які були, на думку палеоботаніків, частиною величезного лісу, який виростав тут в середині девонського періоду.

Закінчивши вивчення об'єкта, дослідники з'ясували, що це залишки найдавнішого лісу на планеті. Раніше найстаршими на планеті вважалися дерева, виявлені в містечку Гільбоа, також в штаті Нью-Йорк. Їх вік був визначений в 385 мільйонів років.

древнейший ископаемый лес на планете

Вчені нанесли на карту межі давнього лісу, площа якого становила як мінімум три тисячі квадратних метрів. У ньому виростали щонайменше два види дерев.

Перший – Eospermatopteris – ставився до класу Cladoxylopsida – деревовидних хвощів, аналогічних тим, що були знайдені в Гільбоа.

Другий вид – Archaeopteris – великі рослини з деревним стовбуром і плоскими папоротевидним листям, котрі володіли потужною розгалуженою кореневою системою, відбитки якої знайшли вчені. Довжина окремих коренів досягає 11 метрів, а товщина – до 15 сантиметрів.

Середньодевонський ліс, очевидно, був не таким густим, як сучасні ліси. Окремі і рідкісні кладоксілопсіди – безлисті дерева висотою до 10 метрів і з короткими гілками перемежовувалися в ньому з археоптерисами, що нагадували сосну, на гілках якої замість голок росли кучеряве листя, як у папороті.

древнейший ископаемый лес на планете

Дослідники відзначають, що багаторівнева коренева система археоптерисів зіграла важливу роль у взаємодії давніх рослин і грунтів, а значить і в спільній еволюції лісів і атмосфери. Це були одні з перших рослин, які завдяки своїм плоским зеленим листям, почали активно вловлювати і накопичувати вуглекислий газ з повітря.

"Ці дерева сприяли видаленню вуглекислого газу з атмосфери", – наводяться в прес-релізі Кардіфського університету слова одного з авторів дослідження Крістофера Беррі Christopher Berry. – У підсумку до кінця девонського періоду кількість вуглекислого газу в атмосфері зменшилася до сьогоднішнього значення".

Всі ці дерева розмножувалися, використовуючи суперечки, а не насіння. Ще один вид рослин вченим не вдалося ідентифікувати.

Дослідження також показало, що найдавніший на планеті ліс був знищений повінню. На це вказують знахідки в тих же шарах скам'янілостей риб. Можливо, саме завдяки тому, що коренева система рослин законсервувалась в безкисневому середовищі морських осадових відкладень, вона так добре збереглася.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: