fbpx
Сьогодні
16:03 23 Гру 2019

Український ПЕН просить омбудсмена взяти під особистий контроль справу Шеремета

Громадська організація Український ПЕН просить уповноважену Верховної Ради з прав людини Людмилу Денісову взяти під особистий контроль справу щодо вбивства журналіста і одного із керівників "Української правди" Павла Шеремета.

Стало відомо зі звернення членів Українського ПЕН на сайті організації.

"Ми висловлюємо свою серйозну тривогу через порушення прав підозрюваних у справі про вбивство Павла Шеремета. Ми просимо вас як уповноважену Верховної Ради з прав людини взяти цю справу під свій особистий контроль".

В організації пишуть, що уважно слідкували за брифінгом МВС щодо результатів розслідування вбивства Шеремета і вважають, що дії органів влади продемонстрували серйозне порушення базових принципів прав людини.

Зокрема, презумпції невинуватості, яка є невіддільною часткою прав людини, права на свободу, права на повагу до людської гідності та права на життя.

У ГО вважають, що оголошення під час брифінгу підозрюваних у цій справі за участі президента, генпрокурора та Міністра внутрішніх справ відбулося із серйозним порушенням правових норм: "Його можна розцінювати як маніпулювання громадською думкою для створення враження, що саме оголошені підозрювані є беззаперечними організаторами та виконавцями вбивства".

Ще одним занепокоєнням називають участь у розгляді цієї справи судді Сергія Вовка, який обирав підозрюваним запобіжні заходи.

В Українському ПЕН називають "неприпустимим" порушення прав людини та встановленої законом процедури у розслідуванні вбивства Шеремета і закликають Денісову "якомога швидше й пильніше розглянути питання порушення прав людини та громадянина у цій справі та взяти її під свій особистий контроль".

Під зверненням уже підписалися 57 осіб, проте список оновлюється.

Український ПЕН – це культурно-правозахисна організація, покликана відстоювати свободу слова і вираження поглядів, а також сприяти співпраці інтелектуалів з різних країн. Організація налічує 119 членів.

Раніше повідомлялося, що Антоненко подав до суду на Зеленського, Авакова і Рябошапку через порушення презумпції невинуватості.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: