Україна у 6 разів збільшила імпорт яблук

Імпорт яблук в Україну за серпень-листопад 2019 року становить 3,7 тисячі тонн, що вшестеро більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Про це повідомляє аналітична платформа Еast-fruit.

"Загалом же за перші чотири місяці сезону (серпень-листопад – ред.) імпорт яблука в Україні вже сягнув 3,7 тис. тонн, або в шість разів більше, ніж за той самий період попереднього сезону", – йдеться у повідомленні.

У листопаді 2019 року, у розпалі збирання нового врожаю яблук, Україна імпортувала понад 1,3 тис. тонн цих фруктів, що на 72% більше порівняно з жовтнем 2019 року і в 10,5 раза більше, ніж у листопаді 2018 року.

Експорт яблук з України за серпень-листопад 2019 року скоротився на 47% порівняно з аналогічним періодом минулого року – до 8,7 тис. тонн. Імпортери Близького Сходу, які активно закуповували українські яблука в минулому сезоні, цього року, стверджують в Еast-fruit, скаржилися на те, що їх запити багато садівників і експортерів просто ігнорували.

"На сьогоднішній день відпускні ціни садівників на ходові сорти яблука в Польщі майже удвічі нижчі, ніж в Україні. За такої різниці в ціні супермаркетам України і трейдерам вигідніше закуповувати яблуко в Польщі, ніж просити українських виробників продати продукцію, тому що польське яблуко вже упаковане і сортоване. При цьому сприяє імпорту і погіршує привабливість експорту і українська валюта, яка постійно зміцнюється", – розповів економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН Андрій Ярмак.

Представник Української плодоовочевої асоціації Семен Крамаренко повідомив, що Польща продає свої яблука не лише в Україні, а й на ті ринки збуту, які Україна тяжко завоювала роком раніше, перш за все на Близький Схід.

"Якщо минулого року покупці з ОАЕ і Саудівської Аравії надавали перевагу яблуку з України, то цього року, з огляду на дуже низьку пропозицію українських фруктів, вони закуповують більше яблука в Польщі. Також на наші традиційні ринки виходять садівники Молдови і Сербії, тоді як наші постачальники воліють грати в рулетку і зберігати яблуко, сподіваючись на зростання цін", – зазначив експерт УПОА.

Як повідомляють експерти Еast-fruit, оптова ціна на яблука сорту "Айдаред" у Польщі наразі становить в середньому 0,26 долара за кг, тоді як в Україні їх продають не дешевше 0,46 долара. Український "Голден Делішез" зараз відпускають в середньому по 0,51 долара за кг, тоді як польський "Голден" можна купити за 0,37 долара. Натомість в останні тижні ціни на польські яблука знижувалися, а на українські продовжували зростати.

Раніше Милованов заявив, що в Україні зібрали рекордний врожай соняшника.

Також Україна завершує сезон з рекордним врожаєм олійних.

Свіжі дописи

  • Новини

У Повітряних силах розповіли про особливості останньої масованої атаки росіян

Речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш заявив, що під час масованої атаки в ніч на 27 квітня… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

На Харківщині ворожий дрон атакував вантажівку: водій у важкому стані

У суботу, 27 квітня, російські війська обстріляли Харківську область. Внаслідок атаки поранення отримав чоловік, він… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У Київському університеті Шевченка встановили рекорд України та Східної Європи з найшвидшого випуску книги

У Навчально-науковому інституті журналістики КНУ імені Тараса Шевченка встановили рекорд України, створивши книгу «День після… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

У ЗСУ спростували інформацію щодо відведення танків Abrams від лінії фронту

Збройні сили України спростували інформацію видання Associated Press про те, що Україна нібито відвела американські танки… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Одна з ракет, якими росія сьогодні атакувала Україну, впала за 15 км від польського кордону

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив, що одна з російських ракет, яка була випущена під час… Читати більше

Saturday April 27th, 2024
  • Новини

Шмигаль: Україна отримає від Австралії безпілотники та партію ПЗРК на десятки мільйонів доларів

Австралія передасть Україні безпілотники у рамках коаліції БпЛА. Також Київ отримає велику партію переносних зенітно-ракетних… Читати більше

Saturday April 27th, 2024

Цей сайт використовує Cookies.